• Vandaag is het Pet Remembrance Day
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Vandaag is het Pet Remembrance Day

jeu, 07/05/2018 - 13:53

In het Verenigd Koninkrijk, Engeland dus, is het vandaag, 5 juli, Pet Remembrance Day. De dag is bedoeld om mensen even de gelegenheid te geven stil te staan bij het gemis van een overleden huisdier. Ook de VS kennen een dergelijke dag, National Pet Memorial Day, maar die wordt gehouden op de tweede zondag van september.

Op Social Media zoals Twitter worden de overleden ‘pets’ herdacht met de hashtag (#) PetRemembranceDay zodat mensen hun steun kunnen tonen en gedachten en foto's van overleden gezelschapsdieren kunnen delen.

Het is geen oud gebruik, maar past wel bij de steeds grotere aandacht die we zelf hebben voor onze huisdieren. In het VK wordt de dag nu voor de vierde keer gevierd. In de VS is de dag iets ouder, maar niet veel. De Engelse dag werd in het leven geroepen door Arty Lobster, een 3D-printspecialist, die merkte dat vooral wat jongere mensen tot 24 jaar zich digitaal hun overleden huisdieren wilden herinneren. Naarmate mensen ouder worden neemt de behoefte aan een digitale herdenking af. De Amerikaanse dag is een initiatief van de dierenuitvaartbranche in de VS.

Op Pet Remembrance Day zijn er vele manieren waarop mensen overleden huisdieren kunnen herinneren, waaronder bijvoorbeeld een herdenking op een plek waar het huisdier graag wandelde of speelde, een levend monument door een boom of bloembed te planten, een beeldje of foto plaatsen, of een kort gedichtje.

In Nederland en België is er geen “Herdenkingsdag voor huisdieren”, ondanks dat ook hier de behoefte daaraan steeds groter wordt. Wie er even stil bij wil staan, kan dit uiteraard doen door bij een bericht of antwoord de hashtag “#herdenkjehuisdierdag” te gebruiken op Facebook, Instagram of Twitter…