• Distelbollen in hondenvacht zorgen voor lastige problemen in de mond
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Distelbollen in hondenvacht zorgen voor lastige problemen in de mond

sam, 10/13/2018 - 14:16

Dierenartsen in Engeland worden gewaarschuwd voor “braamtong”, een aandoening die bij honden kan voorkomen als ze –per ongeluk- de vruchtvormen van de Grote klis hebben binnengekregen. De pijnlijke gevolgen werden bekend nadat de eigen hond van een dierenarts hierdoor getroffen werd.

Braamtong, de letterlijke vertaling van burr-tongue, verwijst niet naar bramen als vruchten maar naar de ruwe uitsteeksels op het vruchtbeginsel van de grote klis, een soort distel. De aandoening, ook granulaire stomatitis of granulomateuze glossitis genoemd, wordt veroorzaakt doordat de haakschubben van de Grote klis (arctium lappa) worden ingebed in de tong en het tandvlees en daar een intense reactie op  het vreemde lichaam veroorzaken.

Ruth Wadsworth nam contact op met het dierenartsenblad Veterinary Times nadat haar langharige bordercollie-reu  Finley  ziek werd door braamtong. Noch zij, noch haar collega's hadden zoiets eerder gezien, ondanks dat ze al jarenlang een praktijk hebben. Ze wil weten hoeveel andere dierenartsen de aandoening hebben gezien en hoe ze zich bewust kunnen worden van het potentiële gevaar van de klisharen. Ze wil ook de aandacht vestigen op  het fenomeen, omdat dit soort zaken voor dierenartsen vak moeilijk te vinden zijn, en meestal pas goed zichtbaar is als de schubben of weerhaken al ver in het tandvlees of de tong zitten, en dat pas goed te bekijken is onder algehele verdoving.

De hond van Wadsworth had talloze onrijpe, groene bolletjes van de grote klis  in zijn staart gekregen tijdens een wandeling. Deze werden op dat moment niet opgemerkt en de hond haalde zelf de bolletjes uit zijn vacht na thuiskomst. Daarbij kwamen de schubben in zijn tong en tandvlees terecht.

Toen Wadsworth later thuiskwam, had de hond meerdere keren bolletjes uitgebraakt en kwijlde hij flink. Er waren geen stekelharen of bolletje in zijn mond zichtbaar, dus Dr. Wadsworth ging ervan uit dat het kwijlen te wijten was aan misselijkheid.

Finley kwijlde de volgende ochtend echter nog steeds. Haar collega  verdoofde hem en vond tientallen minutenbleke borstelharen ingebed in het slijmvlies van zijn bovenlip net onder zijn neus. Het kostte uiteindelijk bijna twee uur om alle borstelharen uit de mond van de hond te verwijderen. Helder licht, een vergrootglas en een fijne pincet waren nodig om de aandoening te verlichten.

De Grote klis komt algemeen voor in Nederland en België.

bron

Grote klis in Nederland

Veterinary Times