• Het gevaar van de chipsverpakking
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Het gevaar van de chipsverpakking

Wed, 03/07/2018 - 17:22

Chips, ze zijn in verreweg de meestee huisgezinnen een normaal verschijnsel. En toch lijken ze een dodelijk gevaar voor je hond met zich mee te dragen. Nu eens niet door voedingsstoffen of iets dergelijks in het aardappelsnackje, maar door de verpakking, de chipszak. 

Althans, dat gevaar is in Amerika blijkbaar zeer reëel. Het zou gaan om de zakken die gebruikt worden voor  Doritos, Cheetos en andere populaire chips afkomstig van het bedrijf Frito-Lay, dat hier in de Benelux werkt onder de naam PepsiCo, en ook hier (onder de merknaam Lays) deze snackzoutjes verkoopt. Of het hier om dezelfde soort chipszakken handelt, is onbekend. Een zoektocht op internet gaf geen Nederlandse of Belgische verhalen over honden die gestikt waren in een chipszak.

facebookpost

In Amerika dus wel, en daar is de chipszak inmiddels hot news. Een petitie die Frito-Lay oproept om in ieder geval een waarschuwing op de zakken (buiten bereik van kinderen en honden bewaren) te plaatsen heeft inmiddels, na een verhaal in het populaire blad Newsweek, ruim 12.000 handtekeningen verzameld. De facebook-groep wordt door ruim 16.000 mensen gevolgd en er is een uitgebreide website met informatiemateriaal en nieuwsberichten.

Het probleem doet zich blijkbaar voor als honden –buiten het zicht  van de baas, een chipszak leeg willen eten. Het gaat dan om geopende chipszakken. Ze steken hun hoofd er in, en door het eten en ademhalen trekt de chipszak zich vacuüm rond het hoofd van de hond, die daarna stikt. Het betreft, getuige de verhalen op Facebook, ook niet aleen kleine honden. Ook flinke jongens als American Staffordshire Terriers, Sheti’s, Corgi’s en andere honden zijn het slachtoffer.

Frito-Lay USA heeft inmiddels de zaak intern in beraad, zo liet het bedrijf Newsweek weten.

In ieder geval, een gewaarschuwd mens telt voor twee, en zelfs als het hier nog nooit gebeurd is is het niet onverstandig om de chipszak na gebruik gewoon op te ruimen of weg te gooien. Tenslotte wil niemand zijn hond zo zien doodgaan.