• Doorbraak in test op tekenziekte
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Doorbraak in test op tekenziekte

Wed, 03/07/2018 - 17:20

Amerikaanse onderzoekers hebben een belangrijke doorbraak bereikt  in de strijd tegen tekenziekten, een nieuw diagnostisch hulpmiddel is in staat om snel en accuraat te screenen op maar liefst 8 door teken veroorzaakte ziektes bij mens en dier. Het gaat om een relatief simpele bloedtest.

De Tick-Borne Disease (TBD) Serochip werd ontworpen om antilichaamreacties op pathogenen te onderscheiden, waaronder Anaplasma phagocytophilum, Babesia microti, Borrelia burgdorferi, Borrelia miyamotoi, Ehrlichia chaffeensis, Rickettsia rickettsii, Heartland-virus en Powassan-virus.

B burgdorferi, de veroorzaker van de ziekte van Lyme, is in de VS alleen al verantwoordelijk voor naar schatting 300.000 gevallen van door teken overgebrachte ziektes  in de Verenigde Staten, en de nieuwe test is veel sneller en gevoeliger dan het traditionele tweeledige testalgoritme dat berust op subjectieve criteria voor de interpretatie van de resultaten.

Het onderzoek werd geleid door het Center for Infection and Immunity (CII) aan de Universiteit van Columbia .

De onderzoekers - waaronder ook wetenschappers van de Centres for Disease Control and Prevention, het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, Roche Sequencing, Farmingdale State College en Stony Brook University - probeerden de bestaande tests voor door teken overgebrachte ziektes  te verbeteren, omdat deze maar een beperkte diagnostische waarde hebben, Nauwkeurigheid missen en niet tegelijkertijd op meer dan één infectie kan worden getest.

Eerder en nauwkeuriger testen op tekenziekten bij de mens, zoals de ziekte van Lyme, is zeer wenselijk, maar verderop in de lijn kan een aangepaste vorm van de TBD Serochip goede veterinaire toepassingen hebben.

Ian Wright, hoofd van de European Scientific Counsel  for Companion Animal Parasites (ESCCAP) in Engeland, zegt: "Als het een aanvraag voor de veterinaire markt heeft, zou het zeer goed zijn voor screening op exotische door teken overgedragen ziekten die Engeland binnenkomen. De verhoogde gevoeligheid, en ook de snellere detectie, zou zeer nuttig zijn, maar het is een kwestie van hoe snel het zou voor de veterinaire markt beschikbaar komt. Het is duidelijk dat er enige aanpassing nodig is."

De TBD Serochip kan ook vaststellen of een individu is geïnfecteerd is met meer dan een door teken overgedragen pathogeen, zeggen de onderzoekers. Individuele teken zijn vaak geïnfecteerd met meer dan één ziekteverwekker; Ixodes scapularis-teken alleen kunnen ten minste vijf menselijke pathogenen overbrengen.

dossier