Hondenbelasting in veel gemeentes nog hoog en verhoogd
Het is hoe dan ook een hot topic, de hond als melkkoe van je gemeente, oftewel de hondenbelasting. Nu 2018 net weer begonnen is kunnen heel veel hondenbazen binnenkort de aanslag weer tegemoet zien. Behalve de gelukkigen in Heiloo, Langedijk, Maassluis en Rotterdam. Daar is de hondenbelasting per 1 januari afgeschaft. En wat extra snoepjes ook voor de honden die in Heerenveen, Hardenberg, Nuth, Krimpen aan den IJssel, Oldenzaal, Oud-Beijerland, Rheden, Schouwen-Duiveland, Steenbergen, Venlo en woerden wonen, weliswaar is de hondenbelasting daar niet afgeschaft, maar wel sterk verlaagd. En, volgens cijfers van hondenbelasting.net, zijn er nu 147 gemeentes waar je niet langer voor je hond betaalt.
Helaas zijn er ook nog volop gemeentes die hun algemene middelen, hondenbelasting komt namelijk wettelijk niet ten goede aan honden maar verdwijnt gewoon in het potje algemeen, wel door deze belasting blijven aanvullen. Groningen (de stad) spant hierin de kroon met een bedrag van 121,80 voor je eerste hond. Wie er drie heeft betaalt voor hond nummer drie het schrikbarende bedrag van 243,60. Op plek 2 van de grootincasseerders staat Hendrik Ido Ambacht. 117 euro voor de eerste hond,193 voor de derde. Residentie ’s Gravenhage zit daar maar marginaal onder met respectievelijk 116 en 231 euro voor hond 1 en 3. Verder in de top 10 Nijmegen, Noordwijkerhout, Katwijk, Almere, Noordwijk, Tilburg en Breda.
Er zijn dus gemeentes die hun aanslag hondenbelasting verlagen, maar Opmeer, Voorschoten en IJsselstein denken er even flink meer mee binnen te halen. De tarieven stegen met respectievelijk 61, 59 en 22 procent. De overige gemeentes lieten de hondenbelasting gemiddeld met ongeveer 2% stijgen. Woerden daalde met 62%, Steenbergen, Nuth en Heereveen halveerden de hondenbelastingtarieven. In totaal daalde de hondenbelasting in 28 gemeentes, 7 gemeentes stopten er helemaal mee. 45 Gemeentes lieten het tarief ongewijzigd. In vijf gemeentes (Den Haag, Almere, Breda, Tilburg en Nijmegen) brengt de hondenbelasting meer dan 1 miljoen euro binnen in de gemeentekas, niet verwonderlijk dat juist die plaatsen ook de hoogste tarieven in rekening brengen. Ook Rotterdam zat tot vorig jaar in dit illustere rijtje, maar schaftte de hondenbelasting in 2018 resoluut af. Amsterdam stopte in 2017 met hondenbelasting, want stond in 2015 ook nog in dit rijtje.
Met de gemeenteraadsverkiezingen op komst, is het wellicht goed om in de lokale partijprogramma’s eens te lezen welke partijen nog voor, en welke tegen het innen van hondenbelasting zijn. In Rotterdam was het bijvoorbeeld de VVD die met een eigen website de belasting de nek omdraaide, maar in Amsterdam was het hele college van B&W (SP, D66 en VVD) hier voorstander van.
bron