• Meldpunt gevaarlijke honden: van teckel tot wolfshond
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Meldpunt gevaarlijke honden: van teckel tot wolfshond

Mon, 03/04/2019 - 17:31

Het plan van (voormalig) wethouder Eerdmans kon aanvankelijk op veel kritiek rekenen, de instelling van een Meldpunt voor gevaarlijke honden, onderdeel van het “Plan van aanpak Agressieve honden”.  Het meldpunt kwam er toch en recent verschenen de eerste resultaten. 160 meldingen sinds de instelling in 2017 van het meldpunt in 2017. Nu klinkt dat als heel veel, elke twee dagen een melding zeg maar (het meldpunt kwam er pas eind 2017), maar hoe veel zijn het er nu werkelijk? Dogzine nam contact op met de Gemeente Rotterdam

Zo meldt de gemeente zelf dat “Bij het Rotterdamse meldpunt voor gevaarlijke honden sinds de start in 2017, ruim 160 meldingen zijn gedaan. In 2018 werden twintig muilkorfgeboden opgelegd.” Inmiddels, zo blijkt uit de beantwoording van Rotterdam, zijn dat vijfentwintig muilkorfgeboden. Daarvan zijn er uiteindelijk vijftien opgelegd naar aanleiding van een klacht bij het Meldpunt, tien zijn er opgelegd n.a.v. een aangifte bij de politie.

Van de 160 meldingen hebben er 47 tot een persoonlijk gesprek met de melder geleid. Oftewel, minder dan een derde van de meldingen was dusdanig dat verder onderzoek nodig of gewenst was. Uiteraard doen mensen ook anoniem melding en daar kan nooit een persoonlijk gesprek op volgen.

Maar het is een “Meldpunt Gevaarlijke honden”, en dus vroeg Dogzine in hoeveel van de gevallen er dan ook echt sprake was van een gevaarlijke hond. “De vijfentwintig muilkorfgeboden beantwoorden deze vraag eigenlijk al," zegt Rotterdam, “die hebben wij opgelegd omdat wij het niet verantwoord vonden dat de betreffende eigenaren deze honden zonder muilkorf uit zouden laten.” Overigens, vijftien kwamen dus rechtstreeks bij het meldpunt binnen. “Maar," zo voegt Rotterdam toe, "dat betekent niet dat de overige meldingen “overdreven” waren. We vinden het belangrijk dat mensen zich veilig voelen, en dat kan bijvoorbeeld betekenen dat we een eigenaar aanspreken om zich aan de aanlijnplicht te houden.” (Rotterdam heeft overal aanlijnplicht tenzij nadrukkelijk staat aangegeven dat dit niet zo is).

Het is overigens niet zo, blijkt uit de reactie van Rotterdam, dat het vooral ging over wat sommigen zo graag “vechthonden” noemen, de honden die meest onder hoogrisicohonden geplaatst worden. De meldingen waren heel divers volgens de woordvoerder van Rotterdam. “We ontvingen meldingen van teckel tot Ierse wolfshond en alles wat daartussen zit. De muilkorfgeboden zijn overigens ook aan zowel niet- als wel hoog risico rassen opgelegd.”

bron

160 meldingen over gevaarlijke honden

Plan aanpak hondenbeten 2017