• Dit was Westminster 2019!
Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

Dit was Westminster 2019!

Wed, 02/13/2019 - 15:53

De beroemde Amerikaanse Westminster Kennelcub Show is weer afgelopen. De in België gefokt draadharige Fox Terrier “Kingarthur van Foliny Home”, roepnaam King mag zichzelf Best in Show noemen en is inmiddels begonnen aan een ware tournee. Als echte supersterren werden hij en z’n handler onthaald na de overwinning. Wat voor hen nu volgt is vele interviews, sightseeing in New York, fotomomenten en publiciteit. Maar er gebeurde meer op Westminster dit jaar! We zetten de hoogtepunten even op een rijtje:

De Westminster Masters Agility kampioenschappen werden gewonnen door de Border Collie genaamd Verb. Verb en handler Perry DeWitt behaalden een eerste plaats met een indrukwekkende tijd van 32.05. Maar behalve het indrukwekkende rondje van Verb en Perry stal een andere hond de show tijdens de agilitykampioenschappen: Rudy de Bulldog! Een ras dat je niet verwacht op het agility parcours, maar Rudy doet het, en niet onverdienstelijk! Rudy, officieel genaamd “Von Rudolph Augustus Perkins” van eigenaresse Debra Perkins gaat viral op internet met een rondje dat weliswaar niet foutloos was, maar wel sneller en behendiger dan iedereen had verwacht van deze Engelse Bulldog! Wie benieuwd is naar Rudy in actie kan het filmpje hieronder bekijken.

De Labrador Rhumbline’s Once In a Blue Moon mag zichzelf Westminster Masters Obedience kampioen noemen. De Labrador teef “Heart” en eigenaresse Linda S Brennan behaalden een eerste plaats in het klassement. Dit is voor het duo overigens de vierde keer dat ze deze titel in de wacht slepen. Ook in 2016, 2017 en 2018 wonnen ze de Westminster Masters Obedience competitie.

Opvallend tijdens de erekeuring was het Kooikerhondje, het ras dat dit jaar voor het eerst mee mocht doen aan Westminster nadat ze in 2018 werden erkend door de American Kennel Club. De reu “Waterbound Everything Harvey VD Golden Gate”, roepnaam Harvey, werd beste van het ras, wist zich daarna staande te houden in de grote rasgroep en behoorde tot de selectie! Hierna werd hij niet geplaatst als één van de beste vier, maar een plek in de selectie is een mooi debuut van dit Nederlandse ras op Westminster.

Uitgesloten van deelname.

De rasgroep “nonsporting” werd gewonnen door het Schipperke “Rivendels Barefoot Bandit”, roepnaam Colton. Vlak voordat de erekeuringen op dinsdag 12 februari zouden beginnen werd echter bekend gemaakt dat de hond was uitgesloten van deelname aan de Best in Show verkiezing. Dit omdat was gebleken dat één van de eigenaren van Colton een zakelijke relatie heeft met keurmeester Peter Green die deze avond de best in show zou aanwijzen. Ook werd besloten om niet de tweede plaats van die rasgroep te laten strijden om de titel, maar om simpelweg de rasgroep niet gerepresenteerd te laten zijn tijdens de grote finale. Een beslissing die op sociale media voor ophef en uiteenlopende meningen zorgde. Colton’s handler Christa Hook liet echter al snel in een uitgebreide reactie op haar eigen facebookpagina weten volledig achter het besluit van de organisatie te staan. “Eer, integriteit en sportiviteit zijn de hoekstenen van onze sport en deze steunen we volledig.” “..we willen geen afbreuk doen aan de allure van dit grootse evenement op deze heel speciale avond. Om elke vorm van ongepastheid te ontwijken zullen we daarom vanavond niet deelnemen aan de finale.” Het Schipperke mocht overigens wel zijn ereronde maken in de grote erering, maar werd daarna verzocht om de ring te verlaten.

Weliswaar zonder aanwezigheid van het Schipperke werd de finale nog steeds een spraakmakend moment. Zoals elk jaar wordt het publiek vooral gestimuleerd om hun favoriet te kiezen en deze aan te moedigen. De finalisten hadden ieder dan ook een behoorlijke schare fans verzameld, welke goed te horen waren tijdens de eindkeuring. De finale bestond uit een Boxer, Bouvier des Flandres, Havanezer, standaard Dashond langhaar, Fox Terrier en Sussex Spaniel. Vooral de Dashond genaamd Burns was een publiekslieveling. Het publiek was dan ook verdeeld toen de Fox Terrier werd aangewezen als best in show. King, de Fox Terriër die in België werd gefokt in de kennel “van Foliny Home” van Rony en Dieny De Munter – Uiterwijk, werd voorgebracht door Gabriel Rangel, een Amerikaanse professionale showhandler. Fox Terriers zijn opvallend geliefd bij deze show, King is de 15e Fox Terrier die de Best in Show titel op Westminster in ontvangst mag nemen. Daarmee is het het meest winnende ras voor deze show. Direct na de bekendmaking van de winnaar werd verteld dat keurmeester Peter Green een keurmeester is met veel ervaring en interesse in de Terrier rassen. Dit viel niet bij iedereen goed. Zoals altijd in een jurysport zijn de meningen verdeeld. Vooral de Dashond Burns en Sussex Spaniel Bean kunnen rekenen op veel support van hun achterban. De Havanezer Bono, Oeste’s In The Name of Love, werd uitgeroepen tot reserve best in show.

Hoe dan ook, Westminster 2019 is afgelopen en het was wederom een memorabele editie! King en z’n handler Gabriel zullen de komende tijd nog veel te doen hebben. Op hun agenda staat onder andere een trip naar het Empire State Building en een lunch bij het beroemde restaurant Sardi’s in New York.