• Hondenvlees, bij wie komt het op tafel?
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Hondenvlees, bij wie komt het op tafel?

Sat, 05/06/2017 - 16:20

Een hot dog, iedereen neemt er wel eens eentje. Broodje, worstje, zuurkool en eten maar. Anders dan de naam doet vermoeden is het tenslotte varkensvlees. En laten we eerlijk zijn, als het echt hondenvlees was zouden we er geen hap van nemen toch?  In Amerika en Europa is het eten van hond (behalve in een klein gebied in Zwitserland) iets wat we cultureel niet zouden doen, we eten onze beste vriend niet op.

Maar waar ligt nu precies onze aversie tegen hondenvlees. Gaat het om het vlees zelf, of om het idee dat een hond hiervoor is geslacht? Met dat idee in het achterhoofd hebben onderzoekers in de Verenigde Staten een groot aantal mensen gevraagd of ze wel of niet hondenvlees zouden eten als er geen hond aan te pas gekomen zou zijn. En ook voor andere dieren trouwens.

Hoe dan?  De staat van de wetenschap is inmiddels zo ver dat het mogelijk is -zei het nog op beperkte schaal- om vlees te kweken in een laboratorium. Stamcellen kunnen bij (levende) dieren worden afgenomen, waarna deze dieren gewoon onaangetast verder kunnen leven. Uit die stamcellen wordt dan, in petri-schaaltjes, vlees gekweekt. Wellicht niet in de vorm van karbonade of runderlap, maar wel  hetzelfde qua celstructuur en -mogelijk- smaak.

Het "maken" van vlees, het kweken van vlees, is inmiddels mogelijk, en de eerste gekweekte 'hamburger' was zelfs van Nederlandse origine, ergens in 2011. sindsdien hebben we weinig meer van het concept gehoord. Wel is er ook destijds, 2013, onderzoek gedaan naar de houding van mensen tegenover gekweekt vlees. Zowel in Nederland als België wilde rond de 75% van de mensen het in ieder geval proberen. Belangrijkste redenen waren het verminderen van dierenleed, minder afval en een oplossing voor het wereldvoedselprobleem. Redenen om het niet te doen -hoe Nederlands- de prijs. Daarnaast, vooral in Europa is er een negatieve houding jegens "gentech", genetisch gemanipuleerd voedsel.   


Lees ook: Honden- en kattenvlees voortaan taboe in Taiwan


In de VS blijkt ook 2/3 van de ondervraagden het gekweekte vlees minimaal te willen proberen, alhoewel het langdurig gebruik door minder mensen als goed plan gezien wordt. Daar is vooral de smaak een essentieel probleem (Amerikanen zijn nu eenmaal grote vleeseters), gevolgd door ethische problemen en de prijs. 

schema

De culturele verschillen tussen de VS en Europa zijn daarmee niet zo groot. Maar hoe zit het als er gevraagd wordt naar soorten vlees. Amerikanen wilden in ieder geval van vis, varkensvlees, ham, en rundvlees liever "the real thing" alhoewel toch ook vrij veel mensen bereid waren het gekweekte vlees te proberen. Opvallend, Amerikanen eten (vrijwel) geen paardenvlees (Britten ook niet, terwijl in Nederland paardenvlees lang niet zo to afkeer leidt, paardenworst en paardenbiefstuk is redelijk normaal eten) waren makkelijker bereid om gekweekt paardenvlees te eten, en bijna 3% gaf aan ook katten en/of hondenvlees, mits gekweekt, te willen proberen. Hiermee lijkt er enig zicht op het verschil tussen slacht en kweek.

Blijft vervolgens de vraag waarom we sommig vlees wel, en sommig vlees niet eten. En zouden vegetariërs wel gekweekt vlees eten, waarbij er dus geen dierenleed aan vooraf gaat?  Aangezien kweekvlees vooralsnog niet op grote schaal verkrijgbaar is weten we het niet. Net zo min als dat we weten of kweekvlees in de smaak zou vallen bij onze honden.

bron

Attitudes to in vitro meat: A survey of potential consumers in the United States