• Zomertijd, wat vindt je hond ervan?
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Zomertijd, wat vindt je hond ervan?

Wed, 03/22/2017 - 19:07

Aanstaand weekeinde is het weer zover, dan zetten we de klok een uurtje vooruit, de zomertijd gaat weer in. Voor veel mensen is het best even aanpassen. ’s Avonds langer licht is aangenaam, maar wie voor zeven uur zijn bed moet verlaten staat plotseling weer in het donker op.

Voor dieren buiten vormt de zomertijd geen enkel probleem. Immers, zij leven toch al volgens het circadiaanse ritme, gebaseerd op licht en donker. Bovendien kijken ze geen klok. Voor onze huishonden is het anders. Ook zij kijken niet op de klok –een hele enkele uitzondering misschien daargelaten- maar zijn voor hun voedsel en ommetjes wel afhankelijk van ons, en dus van de klok. Hoe moeten we daar mee omgaan?

Hij wordt voor zijn gevoel echt een uur eerder wakkergemaakt

Onderzoek naar hoe honden omgaan met zomertijd, of wintertijd, is er niet.  Alleen zal je hond er wel aan moeten wennen dat alles nu een uurtje later is. Wie normaal om zeven uur het eerste blokje omgaat, doet dat vanaf zondag dus eigenlijk een uurtje eerder. De interne klok van je hond is daar niet op ingesteld, dus zal het even wennen zijn. Hij wordt voor zijn gevoel echt een uur eerder wakkergemaakt, en kan dus best wat slomer en slaperiger zijn, en wellicht nog helemaal niet “moeten”. Immers, ook zijn blaas en darmen moeten een uur eerder wakker worden.


Lees ook: De Smithfield Dog, een onbekende uit Tasmanië


zomertijd

Datzelfde geldt voor etenstijd. De bak is plotseling een uur eerder gevuld als normaal. En ook dat is wennen, zeker voor honden die gewend zijn om op een strak tijdschema te leven. Ook honden die overdags alleen zijn als de eigenaar aan het werk is, merken dat “de baas” nu een uur eerder thuis is, en vinden dat de eerste week of zo best wel even vreemd. Voor erg op regelmaat gestelde honden kan het zelfs wat stress opleveren.

“Een uur vooruit” is voor de meeste honden in ieder gemakkelijker dan een uur achteruit, want dan is alles juist een uur later. Later uit, later eten, de baas later thuis. Vaak is het zo dat dat juist meer stress oplevert.

Voor wei het zijn hond zo makkelijk mogelijk wil maken om te wennen: pas je schema geleidelijk aan. Dus begin nu vast met je hond elke dag 10 minuten eerder eten te geven, dan ben je maandag weer prima op schema en is de overgang niet zo groot. Vooral met erg gevoelige honden kan dat beter zijn. Bovendien wen je misschien zelf wat beter aan de aangepaste uren, want mensen gaan er meestal nog wat slechter mee om. Niet voor niets dat de “zomertijd” steeds meer onder vuur ligt. Was het ooit een energiebespaarder, lampen gingen later aan, nu blijkt dat airconditioning die langer draait etc. juist voor meer energieconsumptie zorgt, althans in de VS.

De precieze tijd om de klok te verzetten is a.s. zondagochtend vroeg, om 02:00 uur wordt het 03:00 uur