Hond heeft duidelijk zelfbewustzijn
Honden zijn zich bewust van hun eigen lijf, hebben -een vorm van- zelfbewustzijn.
En net als mensen, kunnen ze de gevolgen van hun eigen acties begrijpen. Veel hondeneigenaren zullen dat wellicht al lang gedacht hebben, maar een nieuw Canadees onderzoek bevestigt dat nu.
De bevindingen werden vorige week in Scientific Reports gepubliceerd, en beweren dat honden in staat zijn om 'lichaamsbewustzijn' te vertonen, een manifestatie van zelfrepresentatie. Zelfrepresentatie is een concept dat beschrijft hoe je naar jezelf kijkt, en het beeld dat je in gedachten houdt van jezelf - een constructie van je eigen identiteit.
Een deel van dat concept is 'lichaamsbewustzijn' of fysiek 'zelfbewustzijn' - een herkenning van hoe je lichaam fysiek in relatie staat tot een ruimte. De studie zei dat baby's vanaf vijf maanden hun bewegende benen als voorbeeld op video kunnen herkennen.
"Lichaamsbewustzijn, dat is 'het vermogen om informatie over het eigen lichaam in gedachten te houden, als een expliciet object, in relatie tot andere objecten in de wereld', kan worden beschouwd als een van de fundamentele bouwstenen van zelfrepresentatie," zo stelt het onderzoek.
Dat dieren een soort van basisgevoel van zelfwaarneming hebben is niet nieuw, en wordt vrij algemeen aanvaard. Dat het “zelfbewustzijn” van het eigen lichaam verder gaat, en bijna is zoals bij mensen, is veel minder breed aangenomen. Wetenschappers hebben geprobeerd te ontdekken of dieren dat ook bezitten.
De wetenschappers testten 54 honden door ze op een matje te leggen en ze de opdracht te geven om een voorwerp op te pakken en aan hun eigenaar te geven. De voorwerpen werden in de testomstandigheden aan de mat of de grond onder de mat vastgemaakt.
In de eerste test bevestigden onderzoekers een bal aan de mat en vroegen ze de hond om de bal aan hun eigenaar te geven. Omdat de bal aan de mat was vastgemaakt, zou de hond de bal niet naar de eigenaar kunnen brengen tenzij ze eerst zelf opstond van de mat.
Veel van de honden realiseerden zich het probleem en stapten van de mat om de taak te voltooien - ze toonden een gevoel van 'lichaamsbewustzijn', aldus het onderzoek.
In de tweede test bevestigden onderzoekers de bal op de grond onder de mat en gaven ze de hond opnieuw het commando om de bal aan hun eigenaar te geven. Dit was om te testen of de honden het verschil begrepen tussen "er is een obstakel" en hun "lichaam is het obstakel".
Terwijl de bal aan de grond was vastgemaakt, verlieten de honden de mat minder vaak, en volgens de wetenschappers komt dat omdat honden wel herkennen wanneer hun lichaam al dan niet een belemmering vormt voor het commando dat ze kregen.
De onderzoekers zeggen dat de honden "het eerste overtuigende bewijs van lichaamsbewustzijn toonden door het begrijpen van de consequenties van iemands eigen acties bij een soort waar voorheen geen zelfrepresentatiecapaciteit van hogere orde werd gevonden."
Ook menen ze dat dit onderzoek aantoont dat honden in staat zijn om hun eigen actie en de gevolgen ervan te registreren - en ze te scheiden van andere externe stimuli.
Afbeeldingen uit het onderzoek