• Corona zorgt voor recordaantal hondendiefstallen in Engeland
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Corona zorgt voor recordaantal hondendiefstallen in Engeland

Tue, 10/20/2020 - 14:58

Dubbele cijfers door toegenomen vraag

De sterk toegenomen vraag naar honden door de corona-pandemie zorgt voor een ander –triest- record in Engeland, nooit eerder werden er zoveel honden gestolen als dit jaar. Dat meldt de BBC. Wayne May van de organisatie Dog Lost - zegt: "Ik doe dit nu al 30 jaar en het is de ergste ooit jaar dat ik heb gekend ".

Door de toegenomen vraag naar honden spelen gewetenloze criminelen in op de marktvraag. Deze heeft de prijzen van honden en puppy's in het algemeen opgedreven, wat onbedoeld een grote stijging van het aantal hondendiefstallen heeft veroorzaakt." Zijn mening wordt gedeeld door Beverley Cuddy, redacteur van het tijdschrift Dogs Today, die zegt: "Helaas wilde iedereen in lockdown een hond en de prijzen gingen omhoog en omhoog.”

Pups worden gestolen uit tuinen, maar ook volwassen honden verdwijnen uit buitenkennels.

De Kennel Club meldde een toename van 168% in het aantal mensen dat op haar website naar puppy's zocht voor verkoop vanaf het begin van de lockdown tot eind mei, vergeleken met dezelfde periode in 2019. De meeste honden die worden gestolen zijn overigens teven, welke voor de fok van nog meer pups gebruikt worden.

In Engeland is inmiddels een petitie gestart om diefstal van huisdieren hoger te straffen.

In vijf politieregio’s is het aantal gemelde hondendiefstallen tussen januari en juli 2020 met dubbele cijfers toegenomen in vergelijking met het voorgaande jaar. Vooral plattelandsregio’s kampen met meer aangiftes. De RSPCA noemt de cijfers "echt zorgwekkend". Een woordvoerder zegt: "We raden alle hondenbezitters aan om extra voorzorgsmaatregelen te nemen om hun huisdieren tegen dieven te beschermen door ze te castreren, te zorgen dat ze gechipt zijn en ervoor te zorgen dat ze een halsband met contactgegevens dragen." Ook de politie in de getroffen gebieden spoort eigenaren aan om extra voorzorgsmaatregelen te nemen. "Hondenbezitters wordt ook geadviseerd om hun huisdieren niet alleen buiten te laten waar mogelijk en om ervoor te zorgen dat de tuinen veilig zijn", aldus een woordvoerder van de politie van Leicestershire.