• Rechter straf teckelfoksters zwaarder dan geëist
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Rechter straf teckelfoksters zwaarder dan geëist

Thu, 07/09/2020 - 16:12

 Geld is zwaarste straf...

25.000 Euro geldboete, per persoon, een beroepsverbod van vijf jaar.  Marion van Z. hoorde bovendien een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf tegen zich uitspreken.  Een strenge uitspraak van de rechter in Amsterdam, ze besloot zelfs een zwaardere straf op te leggen dan de geëiste drie maanden voorwaardelijk naast beroepsverbod en geldboete.

Dat moeder V geen gevangenisstraf kreeg opgelegd volgde uit het feit dat zij zich volgens de rechter niet schuldig gemaakt had aan valsheids in geschrifte bij het uitgeven van stickers en handtekeningen in de dierenpaspoorten, en de niet kloppende laboratoriumverslagen. Het voorwaardelijke in de celstraf van dochter Van Z. kwam doordat ze tot nu toe een blanco strafblad had. De advocaat van moeder had vrijspraak gevraagd, de advocaat van de dochter vroeg om een taakstraf en een lagere geldboete dan de geëiste 40.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Immers, de (social) media hadden de beide dames immers al genoeg gestraft. De rechtbank denkt echter dat een geldstraf de beide foksters het meest zal raken, en besloot dus een fors geldbedrag onvoorwaardelijk te eisen. Vanwege de ernst van de strafbare feiten en de lange periode waarin zij zich hebben voorgedaan, vindt de rechtbank dat een gevangenisstraf het uitgangspunt moest zijn, vandaar de zes maanden voorwaardelijk.

Het huis in Hongarije zijn de beide dames, in casu de moeder die als eigenaar vermeldt is, niet kwijt. Het is nog onvoldoende duidelijk of dit betaald is uit crimineel geld. Pas begin volgend jaar volgt daar in een ontnemingszaak een oordeel over, net als over gelden uit de woning in Woerden, waar beslag op ligt. In de ondernemingszaak kan een vordering worden toegewezen, waarbij dan duidelijk wordt hoeveel geld de dames in tweede instantie nog moeten betalen.

Alle drie de partijen, het OM, Moeder V en dochter Van Z. moeten binnen veertien dagen aangeven of ze in beroep gaan tegen de uitspraak.

Foto: leon van woerkom cepezed