• Honden verstoren de natuur tijdens lockdown
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Honden verstoren de natuur tijdens lockdown

Sun, 04/26/2020 - 18:06

Bijna gelijk met de coronacrisis en bijbehorende maatregelen ontwaakt de natuur en start het broed- en paringsseizoen voor veel diersoorten. Dat dit botst, nu veel meer mensen er op uit trekken met hun hond, blijkt uit een bericht van de Hubertus Vereniging Vlaanderen. Zij melden opvallend meer overlast van loslopende honden, met gewonde of opgeschrikte reeën tot gevolg.

¨Ook wild heeft recht op social distancing¨ zo luidt de boodschap van de Hubertus Vereniging. Reeën die in botsing komen met het verkeer, verstrikt raken in prikkeldraad nadat ze op de vlucht sloegen, of met bijtwonden aangericht door honden. Boswachters in Vlaanderen hebben er dit jaar al meerdere keren melding van gemaakt. Volgens hen ligt het aantal incidenten hoger dan andere jaren. Sinds in België een lockdown geldt en men zich alleen nog in de buurt mag verplaatsen, zoeken veel mensen de natuur op. En in een poging om aan de menigte te ontkomen kiezen steeds meer van deze bezoekers ervoor om uit te wijken verder de natuur in. Niet alleen wandelend of op de fiets, maar ook met een al dan niet loslopende hond.

Tegelijkertijd is de natuur actiever en kwetsbaarder dan normaal. Veel reeën hebben momenteel jongen die verstopt liggen in het hoge gras. De ouderdieren zijn daardoor alerter en gevoeliger voor verstoring door loslopende honden. ¨Reeën zijn aartsbang voor honden, wier jachtsinstinct ineens boven kan komen bij het ruiken van een spoor.¨ Behalve het natuurlijk gedrag van reeën ligt er ook een probleem bij hondeneigenaren. Veel mensen zijn zich niet bewust van dit seizoen, waarbij het hoogst ongewenst is om honden los te laten lopen. Het broed- en paringsseizoen is voor veel diersoorten begonnen vanaf maart en duurt nog tot zeker half juli. In die tijd worden er veel vrouwtjes bevrucht, jongen geboren en grootgebracht tot ze richting het najaar oud genoeg zijn om zelfstandig te overleven. Zo ver is de natuur op dit moment nog niet. De jongen zijn weerloos en liggen vaak verstopt in het hoge gras, met het risico op verwonding door honden of verstoting door de ouderdieren als er contact is geweest met mensen. Vooral jonge reeën worden soms pas opgemerkt als je er vlakbij bent, hoewel honden het geur al van verder kunnen oppikken. Om deze reden geldt in vrijwel alle natuurgebieden in Nederland en België een aanlijnplicht in het voorjaar. De Hubertus Vereniging verwacht dat het aantal meldingen van incidenten met wild de komende weken nog verder zal oplopen en doet op hun website een oproep aan iedereen. ‘Blijf op de paadjes en hou de hond gelijnd. Neem uw verantwoordelijkheid als recreant. Op die manier blijft het voor iedereen, zowel mens als dier, leefbaar in moeilijke tijden. Of in coronatermen uitgedrukt: social distance geldt ook bij reeën.’

Een tweede probleem is dat veel mensen zich verkijken op het jachtinstinct van hun hond. Ook een hond die niet actief jaagt op wild kan in het voorjaar per ongeluk op een ree lopen en toch de achtervolging inzetten, met alle gevolgen van dien. Ook in Nederland werd al gewaarschuwd voor deze trend. Zo roept Staatsbosbeheer mensen op om niet massaal de natuurgebieden te bezoeken. Blijf thuis, of loop op tijden dat het niet te druk is, het liefst alleen of alleen met je eigen gezin. Dit kan worden aangevuld met de boodschap om honden alleen los te laten lopen waar dit is toegestaan. Maar ook dan moeten hondeneigenaren gedurende deze tijd van het jaar alert zijn op de omgeving en de aanwezigheid van wild. 

(Afbeelding van rottonara via Pixabay )

dossier