• Houdverbod en boete voor Belgische Broodfokker "Poezelhoeve"
  • Houdverbod en boete voor Belgische Broodfokker "Poezelhoeve"
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Houdverbod en boete voor Belgische Broodfokker "Poezelhoeve"

Mon, 10/14/2019 - 22:00

De broodfokker stond al enkele jaren in een negatief daglicht, de rechter heeft dat vandaag bevestigd. Eigenaar en uitbater Manolito Van den Bergh van “De Poezelhoeve” werd veroordeeld tot een verbod van 1 jaar om honden te houden en een dwangsom van 250 euro per vastgestelde inbreuk.

Hij krijgt ook 1600 euro boete met uitstel (3 jaar) en 2.400 euro effectief voor inbreuken op de wetgeving inzake dierenwelzijn en dierengezondheid. In totaal moet hij de burgerlijke partijen aan wie hij zieke honden verkocht bijna 5000 euro schadevergoeding betalen. Daarnaast krijgt hij ook 1500 euro boete met drie jaar uitstel omdat hij zonder milieuvergunning, erkenning als hondenhandelaar en btw-nummer honden verhandelde. GAIA krijgt als burgerlijke partij 2 x 1 euro morele schadevergoeding.  De veroordeelde was niet aanwezig op de rechtbank. De Poezelhoeve werd overigens eerder dit jaar failliet verklaard. Echter, Van den Bergh startte in no time een nieuw bedrijf “Just babydogs” dat echter opnieuw zonder enige erkenning, in België noodzakelijk, handelde in importpups en eigen kweek.

Tegen Van den Bergh was een waslijst aan overtredingen ingebracht. Diverse inbreuken op de dierenwelzijnswet zoals de  verkoop van zieke honden, vuile onverzorgde honden, honden met vlooien etc. Ok beschikte de beklaagde noch over een milieuvergunning noch over een erkenning (HK-nummer) om honden te verhandelen. De meeste pups voerde hij in uit Slowakije en Tsjechië. De advocaat van de eisers, dierenwelzijnsorganisatie Gaia en enkele pupkopers, zei tegenover Vlaamse media dat “De beklaagde beschikt kennelijk niet over de capaciteiten om honden een correcte verzorging te geven. Hij was niet alleen op administratief vlak een ramp, maar komt ook schromelijk te kort als het gaat om het correct behandelen van de dieren die hij onder zijn hoede heeft."  De advocaat van de beklaagde meende dat het allemaal niet zo erg was. Er waren inderdaad wat “administratieve fouten” maar slechts vier van de 800 dieren waren ziek. Gaia liet op hun website weten “Dierenrechtenorganisatie GAIA stelde zich burgerlijke partij en vroeg 1 euro morele schadevergoeding, de rechtsplegingsvergoeding en een verbod om nog dieren te houden. Ook drie eigenaars die een hond hadden gekocht in De Poezelhoeve, stelden zich burgerlijke partij. Zij getuigden over hun schrijnende ervaringen. Zo was er onder meer een Duitse Herder die drie dagen na aankoop te kampen had met parasieten en bloederige diarree.”

Eerder dit jaar zei Van den Berghe nog dat dat klagers zelf niet goed voor hun honden zorgde tegenover HLN: "Vorig jaar hebben we ongeveer 700 puppy’s verkocht. Over 2 procent daarvan waren er klachten”, aldus de uitbater. “Dit jaar is onze doelstelling veel minder, omdat we het veel rustiger aan willen doen: minder rassen en kleinschaliger met een overstap op eigen kweek. Sommige mensen verwijten mij dat ik een broodfokker ben, terwijl ze zelf niet voor hun honden hebben gezorgd. De mensen die klaagden, mochten naar onze dierenarts gaan. Nadien waren ze niet tevreden en hebben ze hun eigen dierenarts aangesproken. Sindsdien heb ik er niets meer van gehoord. Wij hebben een strak vaccinatiebeleid waar we ons aan houden”, aldus de eigenaar toen.

De Poezelhoeve kwam al een paar keer in opspraak. De eigenaar moest al eerder voor de rechtbank in Ieper verschijnen omdat tijdens een inspectie in december 2015 tal van inbreuken op de wetgeving voor dierenwelzijn vastgesteld werden. Er waren toen ook ook al problemen met de erkenning van zijn kennel en de huisvesting van de honden. Hij riskeerde toen een effectieve celstraf van vier maanden en een zware boete, maar werd uiteindelijk niet veroordeeld.

Eerder dit jaar ging de Poezelhoeve failliet, wat voor  opluchting bij pupkopers zorgde, maar voor onrust omdat 250 honden openbaar geveild zouden worden. Die veiling ging uiteindelijk niet door na ingrijpen van de Vlaamse regering. Van den Berghe ging echter rijwel direct door met de verkoop van honden, maar nu onder de naam “Just Babydogs”.  Overigens is de website van dat nieuwe bedrijf na 9 oktober uit de lucht.

Houdverbod en boete voor Belgische Broodfokker "Poezelhoeve"

dossier