Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Drie keurmeesters voorlopig geschorst door FCI

Wed, 09/28/2016 - 23:18

De FCI heeft drie keurmeesters met ingang van 1 november aanstaande geschorst. Vanaf dat moment mogen ze op geen enkele door de FCI georganiseerde show meer keuren. De schorsing is -hangende het onderzoek- tijdelijk en duurt drie maanden.

Het betreft de Russische keurmeester Igor Vyguzov, Yolanda Nagler uit Isreael  en Franki Leung uit China/Hong Kong.

Vyguzov, die afgelopen weekeinde nog keurede in Maastricht en een maand eerder datzelfde deed op de Euro Dog Show in Brussel, was eerder dit jaar door de Russische Kennel Club geschorst. Die laatste was dan ook zeer verbaasd en geïrriteerd toen bleek dat Vyguzov in Brussel keurde. Vyguzov zelf liet weten dat hij, met instemming van de FCI, in mei 2016 was overgestapt naar de Kennel Club van Montenegro, waar hij niet geschorst was. De Russen hielden vol de schorsing bij de FCI te hebben aangemeld, waardoor de Internationale organisatie die schorsing zou hebben moeten overnemen.

Nagler

Yolanda Nagler is Roemeense, maar woont in Tel Aviv en keurde voor de Israelische Kennel Club. Toen ze daar geschorst werd kreeg ze binnen enkele dagen de formulieren van haar man,  Yossi Kosover, tevens voorzitter van de IKC, om haar licentie mee te nemen naar de Roemeense club.  De Israeliers, niet blij met deze stap van hun voorzitter, wilden zijn positie bespreken in de ledenvergadering van 21 september, maar Kosover koos eieren voor zijn geld en stapte begin augustus zelf op als voorzitter. Nagler, die recent nog in Melbourne keurde staat ook op de lijst als keurmeester voor de euro Dog Show in de Ukraine, volgend jaar.

Franki Leung werd geschorst door de Kennel club van Hong Kong, maar kwam daarna uit voor de China Kennel Union.  Naast keurmeester is hij penningmeester van de FCI-sectie Azië.  Recent keurde hij nog op een FCI-show in Litouwen.

LeungDe FCI heeft inmiddels de drie keurmeesters dus geschorst. In oktober wordt een commissie aangewezen die onderzoek moet doen naar de redenen voor de schorsing, en zal adviseren of de schorsing een meer permanent karakter zal krijgen.