• Zoektocht in België naar Woerdense teckels
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Zoektocht in België naar Woerdense teckels

Tue, 07/10/2018 - 14:06

De FAVV is in België druk geweest met het zoeken naar een groot aantal teckels, afkomstig van de Woerdense teckelkennel “Vliegende Kiep” en “Wie Anders”. Heel veel teckelkennels in Vlaanderen en Wallonië kregen bezoek van inspecteurs van de FAVV, om te kijken of er dieren van de Woerdense fokkers waren gehuisvest. De FAVV heeft ook bevestigd dat het specifiek om die teckels ging, waarvoor de controleurs kwamen maar wilde voorlopig geen verdere informatie geven over eventuele informatie die er is verkregen. Overigens zijn er geen teckels van de Woerdense fokkers in België aangetroffen.

Waarom deze zoektocht in België? Vrij recent kwamen er geluiden op met name Facebook dat er vlak na de uitzending van “Opgelicht” een flink aantal dieren door de fokkers vanuit Woerden naar België zouden zijn gebracht. Dogzine sprak daarvoor ook met meerdere bronnen. Zo blijkt dat kort na de uitzending de teckelfokkers zo snel mogelijk een aantal honden vanuit Woerden naar het buitenland wilden overbrengen. Per 1 augustus zou er een pand in België gevonden en gekocht of gehuurd zijn, maar de dieren moesten desondanks al voor die tijd weg.
Via diverse bronnen vernam Dogzine dat de teckelfokkers daarop met behulp van kennissen een plek in Wallonië vonden waar “een tiental honden” zou worden ondergebracht. Dat is althans wat de dames Van Z. de mensen voorhield die eventueel tijdelijke opvang wilden regelen. Groot was dan ook de schrik toen in het Pinksterweekeinde midden in de nacht Betty van Z. met circa 50-70 honden in benches, pups en volwassen honden, op het adres aankwam. De honden mochten ook niet uit de benches.

Bij controle bleek ook –zo wordt Dogzine verteld- dat de pups ‘onder de wormen’ zaten. Omdat een dergelijke hoeveelheid honden in een gewoon woonhuis onmogelijk bleek, werd een lokale ondernemer met een grote schuur gevonden, waarin de honden de volgende dag werden ondergebracht.

De dieren hadden inmiddels ruim een etmaal zonder voedsel en water in de benches gezeten.

Om de dieren toch enige verzorging te geven, WERD een in de buurt wonende fokker bereid gevonden de honden te verzorgen. Deze was na het zien van de vele onverzorgde, opgesloten honden echter zo aangedaan dat hij daar direct mee stopte. De eigenaar van de schuur, die de situatie had bekeken, constateerde dat dit nooit de bedoeling kon zijn, en liet via via de Woerdense fokker weten dat de honden daar weg moesten. Zo niet, dan zou de politie gewaarschuwd worden.

Groot was dan ook de verbazing toen de dag daarna, opnieuw in het donker, Marion van Z. aankwam met volgens onze bronnen eveneens een 50-70 tal honden. Uiteindelijk namen de Woerdense fokkers de honden weer mee, omdat er in Zuid-Limburg een tijdelijke oplossing gevonden was in de vorm van een gehuurd pension. Dat zou in de buurt van Maastricht zijn, maar Dogzine kan dat niet bevestigen. Ook kon niet worden bevestigd of alle, tussen de 100 en 140 honden, inderdaad naar dat pension zijn gegaan of wellicht nog elders zijn ondergebracht.

De pups zouden volgens niet bevestigde geruchten ook nog in de buurt van Luik kunnen verblijven. Blijkbaar was dat mede aanleiding voor het onderzoek van de FAVV, die echter geen details over het onderzoek kon geven.
Diverse bronnen melden onafhankelijk van elkaar dat er ook woonruimte in Hongarije zou zijn gekocht, en dat aan kennissen van de Woerdense fokkers is gevraagd om spullen mee te nemen naar Hongarije. Inmiddels worden er ook vanuit Woerden zelf honden aangeboden. Daarover berichtte Dogzine al eerder.

De NVWA laat weten dat de in beslag genomen honden onder toezicht van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) staan, en dat zij ook over de opvang op niet nader genoemde locaties gaan. Vooralsnog is van adoptie geen sprake, de honden zijn nog altijd eigendom van de Woerdense fokkers.
Afhankelijk van verder onderzoek wordt besloten of deze honden weer teruggaan naar Woerden.

De gouden erespeld, die Marion van Z. in 2016 kreeg, is teruggevorderd door de Raad van Beheer. Dat heeft de Raad inmiddels laten weten. Ook de kennelnaam "vliegende kiep"  is ingetrokken.

Zodra er meer bekend wordt zullen we hierover berichten.