Risico: Angstige of blije hond, kinderen zien het verschil niet.
Jonge kinderen weten precies wanneer een hond kwaad is en dreigt, maar herkennen niet of een hond angstig is. En dus ook niet of een hond mogelijk uit angst gaat bijten. Dat blijkt uit onderzoek van Dr Sarah Rose en Grace Aldridge van de Staffordshire University. Het onderzoek werd gisteren gepresenteerd de jaarlijkse conferentie van de British Psychological Society in Belfast.
Volgens Rose zijn het vooral jonge kinderen die de grootste kans lopen om gebeten te worden. Elk jaar belanden in het Verenigd Koninkrijk 1200 kinderen op de eerste hulp. Ook in Nederland is de gemiddelde leeftijd van slachtoffers van bijtwonden 5 jaar, aangevend dat het ook hier vooral kleine kinderen zijn die gebeten worden. Vandaar het onderzoek van Rose, zijn kinderen wel voldoende in staat om de emoties van een hond te herkennen?
De kinderen werden verdeeld in twee groepen, 4 en 5 jaar oud (57 kinderen) en 6 en 7 jaar oud (61 kinderen). Ze kregen elk 15 video’s te zien van honden in real life gefilmd. De clips duurden 6-11 seconden, het enige geluid was het eventuele blaffen van de hond op de film, dus extra info was er niet. Twee dierenartsen en twee volwassenen hadden voor elk van de video’s de emotionele staat van de hond beoordeeld en waren het er alle vier over eens.
De vraag was vervolgens voor alle kinderen hetzelfde: Zou je gaan spelen met deze hond? En, wat denk je dat deze hond nu –qua emotie-, hoe gelukkig/boos/bang is deze hond?
Angst niet herkend
Uit de analyse bleek dat de kinderen de hondenemoties in ieder geval dusdanig konden herkennen dat er geen sprake was van toevallig goed gegokt. Wel bleek dat “boos” goed herkend werd, “gelukkig” en “angstig” is minder goed. Alleen, kinderen bleven wel uit de buurt van de boze hond, maar gingen zonder problemen af op angstige (en gelukkige) honden.
Rose: “Kinderen zijn er relatief goed in om de emoties van een hond te herkennen. Maar kinderen zijn niet in staat om hun eigen veiligheid rondom honden in te schatten anders dan bij boze honden. Zonder enige terughoudendheid lopen ze op een angstige hond af, niet wetende dat ook die uit angst kunnen bijten” Rose pleit dan ook voor betere en meer campagnes rondom kinderen en honden.
Deze uitkomsten komen ruwweg overeen met eerder onderzoek van de University of Lincoln en de University of Edinburgh, gepubliceerd in Anthrozoos. Volwassenen die de emotionele staat van een hond (ook hier 6-11 seconden durende video’s) moesten beoordelen deden dat overwegend goed (87% correct, kinderen scoorden lager, en hoe jonger, hoe lager. Kinderen van 10 wisten het in 73% van de gevallen goed, vierjarigen maar in 46% van alle gevallen. Ook hier werd een angstige hond vrijwel niet herkend.( 20% correct). Vaak werd dit gezien als gelukkig en vriendelijk.
Hondenorganisaties doen hun best om ouders te wijzen op verantwoord gedrag tussen honden en kinderen. Zie bijvoorbeeld hier bij de Raad van Beheer.
bron
Children are unaware of the risks of approaching frightened dogs." ScienceDaily…
Interpretation of Dog Behavior by Children and Young Adults. Anthrozoos, (27), …