Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

Hoe koop ik een hond op Marktplaats? Een kleine handleiding deel 2

Sat, 08/20/2016 - 21:58

Gisteren hadden we deel 1 van onze kleine handleiding, over gezondheidsverklaringen, chippen, ontwormen en inenten. Staat er wat je denkt dat er staat? Waar moet je op letten. Vandaag gaan we verder, raszuiver, stamt af van kampioen en met stamboom...  Een tophond en een potentieel Winnaar op de World Dog Show dus?

Paspoort

Het Europese paspoort is voor honden die niet reizen buiten Nederland niet verplicht. Desondanks is het wel heel prettig als de fokker dit heeft geregeld. Zeker bij goede dierenartsen wordt het paspoort bij de eerste enting aangemaakt. Aangezien dit extra kost, zullen sommige fokkers deze kosten liever voor rekening van ede nieuwe eigenaar laten komen. In het nieuwe Europese paspoort (vanaf 30 december 2014) moeten de gegevens van het dier inclusief het chipnummer worden vermeld. De pagina met deze gegevens wordt vervolgens gelamineerd door de dierenarts. Pas daarna mag het paspoort aan de eigenaar van het dier worden meegegeven. Een niet-gelamineerd (“gesealed”) paspoort, hoe mooi het er ook uitziet, bij uw nieuwe pup? “Hang op, klik weg en bel uw bank” roept de bank dan, maar wegrennen is aanbevolen. De aanbieder houdt zich niet aan de regels. Een vaccinatieboekje mag wel, alleen betekent dat dat je als nieuwe eigenaar daarna nog wel –als je gaat reizen- het goede nieuwe paspoort moet aanschaffen.

Raszuiver

“vlak bij uitvalswegen”, we zeiden het al. De aanduiding “raszuiver” in advertenties staat vooral bij die honden die dat mogelijk dus niet zijn. “Een rashond is een hond die is ingeschreven in het stamboek van een erkende landelijke stamboekvoerende organisatie en behoort tot een erkend hondenras. Een rashond moet qua uiterlijk en gedrag voldoen aan de omschrijving van dat ras in een rasstandaard.” zegt Wikipedia. Maar die inschrijving in het stamboek is nu juist datgene wat uw “raszuivere” hond mist. Daarom was hij natuurlijk zo goedkoop. Maar raszuiver dus niet, want de officiële term is gewoon “look-a-like”, de hond lijkt sterk op de rashond, maar zuiver bloed en een zuivere afkomst is dus niet aantoonbaar met documentatie.

Is dat erg? Nee, het kan nog altijd een heel lieve hond zijn. Alleen, doordat u niets over de afkomst weet, weet u niets over mogelijke erfelijke ziektes. Ook niet over eventuele gedragsstoornissen (alhoewel de stamboom daar ook niet heel veel aan toe- of afdoet). Wilt u ooit showen dan is een look-a-like zeker niet de bedoeling, op een show komt hij er niet in. En, eerlijk is eerlijk, uw “raszuivere Chihuahua” bij de verkoper zou zo maar eens heel ander rasbloed kunnen hebben ook, de garantie is vaak tot de deur.

Stamt af van Kampioen

Zo.. mijn hond heeft kampioenen onder zijn voorouders. Leuk voor op verjaardagen (mits uw familie niet uit de showwereld komt). Het zegt helaas bitter weinig. In ieder geval niets over de potentie van uw eigen Fikkie. Bij mensen niet anders, na Abe Lenstra is er nimmer meer een voetballer die afstamt van deze kampioen op nationaal niveau actief geweest, en ook Jordi Cruyff haalde nooit het niveau van zijn illustere vader. Zeker als de aangeboden pup zelf niet beschikt over een stamboom. Zelfs een kampioen als directe vader of moeder zegt weinig, want waar een pup is zijn twee ouders nodig. Slechts indien beide ouders echte rashonden zijn, en de pup zelf voorzien is van stamboom, kunt u hieruit iets afleiden. En dan nog met enige voorzichtigheid. Overigens, waar was de voorouder ooit kampioen? In sommige landen is het kampioenschap nog wel eens een zaak van de juiste mensen kennen…

Stamboom

Het magische woord, mijn hond heeft een stamboom. Zeker voor de nieuweling in de hondenwereld vaak een echt koop-argument. Maar let op…  ook hier zit veel kaf onder het koren.

De enige “echte” wordt vaak omschreven als de FCI-stamboom (Fédération Cynologique Internationale) maar wordt –bij een in Nederland geboren rashondenpup, afgegeven door de Raad van Beheer. Met logo van de FCI er op! De pup heeft dus een 52814-chipnummer (weet u nog). Stambomen aanvragen kost tijd, dus meestal zal een jonge pup deze officiële stamboom pas later krijgen. Pups ouder dan 15 weken kunnen een buitenlandse stamboom hebben. Ook daar moet deze dan zijn afgegeven door de door de FCI erkende Kennelclub. Uitzonderingen zijn Engelse en Amerikaanse pups, deze landen zijn geen lid van de FCI. Daar is de stamboom dus van de UK Kennelclub of de AKC afkomstig. Deze stambomen worden ook door de Raad van Beheer erkend en de import-pup kan in het NHSB (Nederland Honden Stamboek) worden bijgeschreven*.

Maar er zijn meer stambomen, gedrukt op geschept papier met talloze glitterende zegels. Gouden, zilveren en diamanten stambomen. Arfe, ECC, EHU, UKC, UCI, de een nog mooier dan de ander. Helaas, ze hebben de waarde van het papier waarop ze gedrukt zijn (soms nog minder). U kunt er niets mee, niet deelnemen aan shows, niet erkend mee fokken, niets. Deze organisaties zijn in het algemeen louter uit op uw geld. U koopt gewoon online een stamboom. Meer niet. Wie eens flink wil lachten kijkt op deze site, designercanineregistry.com om de ellenlange lijst van “breeds”, rassen, te bekijken. Elk natuurlijk voorzien van stamboom. Die tussen de 20 en 50 dollar kost per hond, gelamineerd 8 dollar extra. Voor 15 dollar heeft u hem zelfs binnen drie dagen thuis. We hebben het niet geprobeerd, maar vermoedelijk kunt u hier zelfs uw pluchen hondje van de Bart Smit van stamboom voorzien, mits u de beurs maar trekt. En –zeker in de VS- hier zijn er meer van. Leuk voor op de zondagmiddag, laat uw familie de twee rassen raden die ten grondslag liggen aan de Boskimo, de Brug, de Shocker, en, geloof het of niet, hij staat in de lijst, de Ewoak.  Kruising Yorkshire Terrier en Teddybeer .

Voor sommige niet-erkende rassen (Boerboel etc.) kan een niet-erkende stamboom soms wel handig zijn, maar vraag dat na bij de rasvereniging. Die hebben soms speciale regels. Elke andere stamboom ,we zeiden het al, is niet meer dan veredeld WC-papier. En oh, wat kwamen we er veel tegen, zelfs voor niet-bestaande rassen. Want echt, de Pitbull is GEEN hondenras

Tot zover voor vandaag, morgen kijken we eens naar hoe we de broodfokker, de puppymill kunnen herkennen tussen al die advertenties... en natuurlijk naar de top-verkoopwoorden, doodle en hypoallergeen.

Lees alle delen:


 

dossier