• Waterbakken in de top-drie van vieze plaatsen in huis
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Waterbakken in de top-drie van vieze plaatsen in huis

Sun, 09/23/2018 - 21:53

De meest onhygiënische plek in huis is, de meeste mensen weten dat wel, het gootsteendoekje. Het probleem is dat we zo’n doekje gebruiken voor zo ongeveer alles, en dat het vochtig wordt neergelegd. Een vochtige omgeving is de ultieme plek voor bacteriën. Dat plekken als bijvoorbeeld de gootsteen en de tandenborstelhouder ook niet erg schoon zijn is dus logisch.

Maar waar veel mensen niet bij nadenken is de drinkbak van je huisdier(en). Dit bleek uit een onlangs gepubliceerd onderzoek.

Voerbakken worden vaak afgewassen, drinkbakken daarentegen worden meestal alleen omgespoeld en dat is het dan. Want het is gewoon water wat erin zit, toch? Hoe kan dat? Allereerst is het materiaal van de bak van belang. Plastic bijvoorbeeld zorgt voor scheurtjes, krasjes en ruwe plekken en dat zijn plaatsen waar bacteriën zich graag ophouden.
Keramiek lijkt daarom een goede keuze maar dat blijkt tegen te vallen. Ook het glazuur op keramische drinkbakken (en etensbakken!) kan barstjes en scheurtjes krijgen en die zijn dan zo klein dat ze niet met het blote oog waarneembaar zijn. En barstjes en scheurtjes betekenen bacteriën.

In een onderzoek dat gedaan werd naar de bacteriegroei in hondenbakken werd naar het materiaal gekeken en daaruit kwamen de plastic bakken met stip als de slechtste uit: een opeenstapeling van bacteriën die zelfs bij regelmatig wassen aanwezig bleek. Krassen, deukjes, scheurtjes en haarscheurtjes zijn daar de oorzaak van.
Schuren bleek geen oplossing; daardoor ontstond zelfs extra ruw oppervlak dat plaats kon bieden aan bacteriegroei.

Keramiek, steen dus, bleek ook geen goede optie: in de haarscheurtjes werd onder andere E-coli en MRSA aangetroffen. En zelfs als er geen haarscheurtjes zijn is er risico: op het oppervlak van het glazuur blijkt zich relatief makkelijk een zogenaamde bacteriologische laag te hechten. En waar zich bacteriën hechten, kunnen ze zich ook vermenigvuldigen. Hoewel er in plastic dus wel de meeste bacteriegroei werd gevonden, was de keramische bak het gevaarlijkst vanwege de soorten die daar werden aangetroffen.

Roestvrijstalen bakken zijn daarmee de veiligste keuze maar er zijn nog steeds wel voorwaardes aan verbonden: als een bak niet regelmatig wordt schoongemaakt levert hij hoe dan ook risico’s op. En schoonmaken is dan dus niet alleen maar omspoelen maar dagelijks afwassen, met een reinigingsmiddel.
“Onderwerpen aan een dagelijks reinigingsregime is noodzaak”, aldus de onderzoekers.
Afwassen dus, eventueel laten meedraaien in de afwasmachine of met de hand, heet water, schoonmaakmiddel en een borstel. Alleen dan is de waterbak veilig, voor zowel de hond als de huisgenoten.

bron

Bron: Hartpury