rashond | Dogzine

rashond

Er is een grootschalig onderzoek gedaan naar erfelijke afwijkingen in rashonden én kruisingen, waarvan de resultaten nu bekend zijn.

1 Mei staat sinds 2015 bekend als “National Purebred Dog Day” in de Verenigde Staten, dag van de rashond!

Lubach, de Volkskrant, nu de NOS,  de hele vaderlandse media rolt weer eens over “de Rashond”.  En op social Media leidt dat tot felle discussies tussen voor en tegenstanders, niet zelden met –wede

Eind januari schreven we het al, het gaat “slecht” met de rashond, althans, met het aantal jaarlijks geboren en ingeschreven rashonden in Nederland.

De top 5 populairste rashonden in Nederland is precies gelijk aan die van 2016. Al 11 jaar wordt de lijst aangevoerd door de Labrador Retriever, en afgelopen jaar stond deze opnieuw op 1.

Op zoek naar een nieuwe viervoeter, maar weet je niet waar te beginnen? De hondenencyclopedieën bieden het gehele scala aan rashonden dat de wereld rijk is, vaak meer dan 300!

Er zijn honderden hondenrassen,  en er is geen werelddeel waar honden niet voorkomen. Al duizenden jaren is het zo dat waar de mens gaat, de hond gaat.

In Nederland en België lijkt zoiets ondenkbaar, maar in Amerika kan het.

Welke zijn beter: rashonden of kruisingen, de perfecte manier om op je hondenschool of kynologische vereniging een uitgebreide, niet zelden verhitte, discussie te beginnen.

Als een teckel buiten loopt en een andere teckel ziet, denkt hij dan "He, een teckel?".