Zondagskind | Dogzine

Zondagskind

Is het een boek over honden? Nee. Is het een hondenboek?  Ook niet. En toch zal  “Zondagskind” van Judith Visser bij veel hondenliefhebbers een warm plekje kunnen veroveren in de boekenkast.

zondagskindToegegeven, ik ben geen liefhebber van het genre der autobiografieën.  Wellicht van een enkele beroemde persoon, maar zomaar een autobiografie over een onbekende staat niet hoog op de interesselijst. In vrije tijd kies ik bij voorkeur het veel-meer fictiegenre der Fantasy. En Zondagskind staat even ver qua genre van  Tolkien af als de Bouquet-reeks van Harry Mulisch.  Dus was het even slikken om de eerste van 478 pagina’s open te slaan. Echter, dat gevoel verdween al bij de eerste paar gelezen pagina’s, en het boek blijkt een enorme page-turner, wat je slechts met moeite weglegt.

De plot is even eenvoudig als recht door zee, het leven van een meisje tussen de 7 en de 18 jaar met Asperger, een vorm van autisme. Opgroeiend in een tijd waarin er nauwelijks aandacht dan wel kennis was voor deze aandoening.  Echter, op zo ’n ontwapenende en speelse wijze beschreven dat je je direct inleeft in de kronkelige mentale wereld van Jasmijn Vink. Of zou het zo zijn dat je zelf gedeeltelijk de gevoelens zo goed herkent, je wellicht zelf een vleugje autisme in je hebt?
Door het hele boek heen zijn honden een rode draad. De vriendschap, de stille kracht die je uit je eigen hond kunt putten. Zozeer dat je met angst en beven de onvermijdbare passage over het overlijden van Senta, de hond van de hoofdpersoon,  vreest, en geen enkele hondenliefhebber daar met droge ogen doorheen zal komen. 

De schrijfster, in het echt Judith Visser, is geen onbekende. Geboren in Rotterdam in 1978, en al twee maal winnaar van de prijs voor het Beste Rotterdamse Boek. Haar derde boek “Stuk” werd uitgevoerd als theatervoorstelling en is verfilmd. Judith woont in Rockanje aan zee,  en wie Zondagskind eenmaal gelezen heeft weet waarom. Haar twitterbio is “schrijft boeken en woont in een roedel”. Voor trainers van hulphonden geeft Zondagskind een uniek inkijkje in de wereld van de toekomstige eigenaren, en voor wie met kinderen met autisme omgaat is het een prachtig inzicht in hun leefwereld. 

Nee, ik ben nog niet bekeerd tot autobiografieën, maar zeker tot het werk van Judith Visser.

Zondagskind, Judith Visser.  Uitgegeven door HarperCollins en kost 19,95. Eerste druk maart 2018.
 

Wellicht ook interessant

Zondagskind

Is het een boek over honden? Nee. Is het een hondenboek?  Ook niet. En toch zal  “Zondagskind” van Judith Visser bij veel hondenliefhebbers een warm plekje kunnen veroveren in de boekenkast.