Zijn honden en katten wel zo duurzaam: de eco-voetafdruk | Dogzine

Zijn honden en katten wel zo duurzaam: de eco-voetafdruk

koe

Honden en katten, we hebben er met zijn allen een heleboel. Het zijn bovendien carnivoren, vleeseters. En vleeseters laten een grotere ecologische voetafdruk achter dan herbivoren, planteneters. De ecologische impact van onze honden en katten is dus groot, ze zijn om het maar te zeggen, niet echt duurzaam.  Volgens Amerikaanse onderzoekers die deze ecologische voetafdruk hebben onderzocht zouden we er met zijn allen beter aan doen om vogels, hamsters en paarden te gaan houden.

De onderzoekers wilden met hun onderzoek vooral kijken naar hoe groot de impact van onze huisdieren is op de ecologie. Het blijkt dat alle honden en katten in de USA gezamenlijk, rond de 163 miljoen dieren, evenveel eten als 62 miljoen Amerikanen (ruwweg 1/5 van de totale bevolking). Het gaat hierbij niet om daadwerkelijke hoeveelheden voedsel, maar om de energieconsumptie in kilojoules. In absolute aantallen is het minder. Maar  omdat het percentage voedsel van dierlijke oorsprong bij honden en katten hoger is dan bij mensen (33% van het honden- en kattenvoer is -gemiddeld- van dierlijke oorsprong, versus 19% van het menselijke voedsel). Ook het gebruik van land voor voedselproductie (weideland en akkerland) is gemiddeld hoog  voor honden- en kattenvoer. 25-30% van het totale areaal aan landbouw- en veeteeltgebied wordt omgerekend gebruikt voor de productie van honden- en kattenvoer.

Ook voor de CO2-productie zijn onze honden en katten niet echt goed.  Hun voedselproductie is verantwoordelijk voor ca. 25% van de totale uitstoot in CO2 (benodigd voor voedselproductie), rond de 64 miljoen ton CO2. Ter illustratie, dat is evenveel als 13 miljoen (fossiele brandstof) auto's in een jaar produceren.  Ter vergelijk, op 1 januari 2016 reden er in heel Nederland 8 miljoen auto's rond. En nog wat vergelijkingen, alle Amerikaanse honden en katten bij elkaar eten zoveel vlees dat ze -als je dit als land zou beschouwen, op de vijfde plek van de wereld stonden, na -hoe kan het ook anders- Rusland,Brazilië, de VS en China.  De hoeveelheid feces de al deze huisdieren produceren komt overeen met de hoeveelheid  afval van de staat Massachussetes, een staat met 6,6 miljoen inwoners. In Nederland komt dat overeen met de bevolking van Noord-, Zuid Holland en Flevoland.Natuurlijk, honden en katten eten vlees dat mensen niet eten. Beendermeel, organen, allemaal zaken die wij in het algemeen weggooien. Maar enerzijds de behoefte van mensen om hun dier "beter" voer te geven (de Gourmet-voedsels, met beter vlees in plaats van afval), en anderzijds de verarming met name in de VS waar volgens onderzoek een niet gering gedeelte van de bevolking af en toe zelf al hondenvlees (vlees bedoeld voor honden, niet van) eet, maken die vergelijking lastiger.

Een directe oplossing is er volgens Gregory S. Okin niet. Tenzij we met zijn allen onze dierenliefde en behoefte aan gezelschap richten op hamsters, vogels en paarden. Anderzijds  kijkt ook de diervoedingsindustrie naar alternatieve voedselbronnen, om zo duurzamer te produceren. Je hond op een vegetarisch dieet zetten lijkt minder praktisch.

Het idee over de ecologische impact van honden is niet nieuw. Een eerder boek beschreef al dat het hebben van een hond evenveel impact had als het rijden van een flinke SUV. Dat werd -medio 2008- al flink tegengesproken, de oorspronkelijke schrijvers  hadden de afgelegde kilometers van de SUV per jaar wel erg laag ingeschat (minder dan 10.000), en vergaten ook in hun opsomming de omgevingsfactoren, zoals het aanleggen vaan wegen en parkeerplaatsen en de feitelijke productie van de SUV zelf mee te nemen.  Ook werd de gemiddelde eethoeveelheid van de hond wel erg hoog ingeschat. Ook nu zullen de berekeningen ongetwijfeld weersproken worden, dan wel genuanceerd.

Feit blijft dat onze liefde voor Brutus en Tijger een impact op de omgeving heeft. En dat het goed is om dat in ieder geval te beseffen. Een andere oplossing is om eens goed naar je hond te kijken, volgens Royal Canin (!) lijdt 50% van alle Nederlandse honden aan overgewicht (in de VS ook) en zouden we Brutus gewoon best een beetje minder mogen geven...

Wellicht ook interessant

etende pups

Hondenvoeding belangrijker dan eigen eten qua voedingswaarde

Meer dan de helft van de hondenbezitters vindt de gezondheid van hun hond belangrijker dan hun eigen gezondheid. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in Engeland.

gobone screeenshot

Digitaal is coming to the dogs...

We leven in een digitale wereld, en dat gaat ook aan onze honden niet voorbij.

advance hondenvoer

Australische hondenziekte definitief gelinkt aan bepaald voer

De uitbraak van een slopende en ongeneeslijke ziekte bij honden in Australië is definitief het gevolg van het eten van een bepaald soort hondenvoer.