Wolf is socialer naar roedelgenoten dan hond | Dogzine

Wolf is socialer naar roedelgenoten dan hond

touchscreen

In een op een touchscreen-gebaseerde taak die individuele dieren toestond om voedsel aan anderen te verstrekken, gedroegen wolven zich meer sociaal ten opzichte van hun roedelgenoten dan honden. Dat bleek uit onderzoek van Rachel Dale van het Wolf Science Center in Wenen, Oostenrijk.

Prosociaal gedrag - acties die ten goede komen aan anderen - zijn belangrijk voor samenwerking. Sommige wetenschappers veronderstellen dat de hond zo goed gedomesticeerd is omdat hij veel neiging heeft tot samenwerking, meer dan zijn naaste levende verwanten: wolven. Echter, andere, tegengestelde hypothesen stellen dat prosociaal gedrag waargenomen bij honden voortkwam uit voorouderlijke eigenschappen, en aangezien wolven sterk afhankelijk zijn van samenwerking, zouden ze meer prosociaal moeten zijn dan honden. 

Om deze concurrerende hypotheses te onderzoeken, vergeleek Dale prosociale tendensen tussen negen wolven en zes honden die waren opgevoed en in roedels wonen in het Wolf Science Centre. Ze trainden elk dier om zijn neus te gebruiken om op een touchscreen een "geven" -symbool in te drukken om voedsel naar een aangrenzende ruimte te brengen, waar een ander dier van dezelfde soort al dan niet aanwezig kon zijn.

Tijdens meerdere onderzoeken kozen de wolven ervoor om aanzienlijk meer voedsel naar de aangrenzende ruimte te sturen wanneer er een lid van hun eigen roedel in die verblijfsruime zat, dan wanneer hetzelfde roedellid in de buurt was, maar in een andere ruimte. Toen de taak werd herhaald met twee wolven uit verschillende roedels, was er geen verschil in de hoeveelheid voedsel die in de aangrenzende ruimte werd afgeleverd, of er nu wel of niet een andere wolf in de ruimte was of juist weer in die ander ruimte.

De honden daarentegen stuurden niet meer voedsel naar de aangrenzende kamer wanneer deze werd ingenomen door een roedellid dan wanneer het roedellid in een andere ruimte was.

Deze bevindingen suggereren dat wolven meer prosociaal zijn dan honden die zijn grootgebracht in vergelijkbare roedelsamenlevingen, en ondersteunen hypothesen dat prosociaal gedrag bij gezelschapsdieren kan worden herleid tot voorouderlijke eigenschappen.


 


de ruimtes

 

Wellicht ook interessant

de wolf tijdens de test

Wolf werkt net zo goed samen met mens als hond dat doet

Is de hond beter in staat om met mensen samen te werken dan de wolf?Waren er in de domesticatie van honden uit wolven bepaalde eigenschappen in de hond die hem meer domesticeerbaar maakten.

wolven testen

Wolven werken beter samen dan honden

Er wordt veel onderzoek gedaan naar hondengedrag en de vergelijking met wolvengedrag ligt dan voor de hand. De wolf is tenslotte de voorvader van de hond.

scans

3D-scans moeten eind maken aan discussie over hoe oud de hond is

De discussie over het begin van de domesticatie van honden gaat maar door.