Vrouwen knuffelen na verlies, mannen na winst | Dogzine

Vrouwen knuffelen na verlies, mannen na winst

agility

U bent vrouw en doet mee aan hondensport. Grote kans dat u uw hond vooral knuffelt als u verloren heeft. Maar bent u man, dan maakt de hond de grootste kans op een knuffel als u juist als winnaar uit de bus bent gekomen.

Onderzoekers aan de universiteit van Texas wilden weten of er verschillen waren tussen mannen en vrouwen waar het de rol van stresshormonen (cortisol) betreft. Oftewel, komen mannen van Mars en vrouwen van Venus. Daartoe deden ze een experiment bij deelnemers aan een agility-wedstrijd. De onderzoekers keken naar de verandering in de hoeveelheid cortisol die werd aangemaakt, gekoppeld aan het affectieve gedrag naar de hond toe.

En ja, mannen waren dus veel affectiever, veel meer gericht, naar de  hond als ze wonnen, terwijl vrouwen hun gevoelens juist na verlies op de hond loslieten. En hoe meer cortisol een vrouw aanmaakte, hoe langer ze met haar hond knuffelde na het verlies. Idem voor mannen, hoe meer cortisol er werd aangemaakt, hoe meer aandacht de hond na de winst kreeg.

De conclusie van de onderzoekers, gericht op mensen, niet op honden, was dat mannen dus vooral gezamenlijk een overwinning vieren, terwijl vrouwen veel meer gaan voor de gezamenlijke troost.

Overigens, er was geen verschil in het gedrag, en de lengte  daarvan, naar de hond toe. Mannen en vrouwen knuffelen  even lang.  Maar misschien leuk om te bekijken bij een volgende show of wedstrijd, kunnen we aan het handler-gedrag zien of hij of zij verloor of gewonnen heeft? 

Wellicht ook interessant

foto courtesy of stuff.co.nz

Met hindernissen naar de bal: Flygility

Nederland is weer een hondensport rijker. Vanaf komende maand kunnen actieve hondenbazen (m/v) zich in Nijkerkerveen laven aan een soort van kruising: Flygility.

agility, foto Pixabay

59 Genen maken je hond tot superatleet, of juist niet

Vergelijk de sprintende Shetland-sheepdog met de trage St. Bernard, en het is duidelijk dat de genen van een hond een grote rol spelen in hoe atletisch hij is.

nieuw

Nieuwe klasse agility

Er was al langer discussie over de hoogtes binnen de agility. Dat kwam vooral omdat tot heden de honden die hoger waren dan 43 cm aan de schoft gemeten in de large-klasse hoorden.