Vrijdag Yulin-protest bij Chinese Ambassade | Dogzine

Vrijdag Yulin-protest bij Chinese Ambassade

yulin

Elk jaar in juni vindt het weerzinwekkende Yulin Dog Meat Festival plaats, waar duizenden honden en katten op gruwelijke wijze gemarteld en afgeslacht worden. Dit alles in de naam van traditie, iets wat overigens pas sinds een tiental jaren plaatsvindt en vooral economische motieven heeft. Wereldwijd is er protest tegen deze gruwelijke praktijken.

Op vrijdag 9 juni van 15-17.00 uur vindt er ook in Nederland een protest plaats bij de Chinese ambassade in Den Haag. Het doel van het protest is om de Chinese regering op te roepen om het wrede festival te veroordelen en te verbieden. China zou  wetten en regelgeving door moeten voeren die dierenwelzijn garanderen, en uiteindelijk de in diverse delen van China plaatsvindende beruchte "dog meat trade" moeten verbieden.

Elk jaar leidt het weer tot grote verontwaardiging bij hondenliefhebbers wereldwijd, het Lychee and Dog Meat Festival, gehouden in de Chinese stad Yulin in de provincie Guanxi. Het feest vindt traditioneel plaats tijdens de zomerzonnewende (21 juni) en duurt in totaal een dag of 10. Naar schatting kost het feest jaarlijks aan 10-15.000 honden en katten het leven. 10.000 van de in totaal 10 miljoen honden die jaarlijks voor consumptie in China gemarteld en geslacht worden.

Toch is het Yulin Dog Festival, de meer 'populaire' benaming, geen jarenlange traditie, geen eeuwenoud gebruik annex feest. Het festival is pas enkele jaren oud. In  2009 was de eerste editie, gehouden om het (binnenlands) toerisme naar Yulin te bevorderen. Want de Chinese connaisseur houdt van hond. En volgens die connaisseur komen de smakelijkste honden uit de omgeving van Yulin, waarbij rassen en de grootte van de hond de smaak zouden bepalen. Volgens een lokale bron zou het festival dan ook gestart zijn uit pure trots op de goede kwaliteit hondenvlees.

Meer dan 11 miljoen mensen hebben de diverse petities ondertekend die de Chinese regering oproepen dit festival te staken. Ook in het steeds meer verstedelijkte China nemen de protesten toe, ook daar is de hond van slachtdier steeds meer huisdier geworden, terwijl veel Yulin-slachtoffers gestolen huisdieren zijn, en vaak nog met de halsband om worden aangeleverd bij de slachthuizen.  Anderzijds, China kent geen wetten tegen dierenmishandeling, alleen  wetgeving tegen het vervoer van dieren zonder de juiste papieren omtrent hun gezondheid kan een rem op het festival zetten, die slechts sporadisch gehandhaafd worden.

Ook de grootste vereniging voor honden in Nederland, de Raad van Beheer, heeft zijn afschuw uitgesproken over deze Chinese 'traditie' naar aanleiding van de toewijzing van de World Dog Show 2019 aan China. De Raad van Beheer heeft vorig jaar besloten dat indien er dit jaar geen duidelijke kentering naar een hondvriendelijker beleid in China plaatsgevonden heeft, zij voor zal stellen om de toewijzing voor het houden van deze show in China in te trekken.

Recent probeerde Yulin nog even zand in de ogen van actievoerders en de media te strooien door het gerucht te verspreiden dat er een ban op de verkoop hondenvlees zou komen. Inmiddels is bekend dat daar geen sprake van is, en elke dag rijden vrachtwagens volgepakt met honden de stad binnen, op weg naar een gruwelijke dood.  • Datum: 9 juni 2017
  • Tijd: 15.00-17.00 uur
  • Locatie: Achterzijde Chinese ambassade
  • Adres: Andriaan Goekooplaan, Den Haag

dossier

Wellicht ook interessant

yulin (Foto Humane Society International)

Yulin, 10.000 honden zijn druppel op gloeiende plaat

Elk jaar leidt het weer tot grote verontwaardiging bij hondenliefhebbers wereldwijd, het Lychee and Dog Meat Festival, gehouden in de Chinese stad Yulin in de pro

bali

Toeristen op Bali krijgen ongemerkt hondenvlees opgediend

Westerse toeristen die naar Bali vliegen, lopen een gerede kans om –zonder dat ze het weten- hondensaté te eten.

logo nkk

Noorse Kennelclub: Geef GoldCard geld aan hulporganisatie in China

De Noorse Kennelclub heeft beleefd de zogeheten "Gold Card" afgewezen. De NKK deed dat in een brief van 13 juli aan de Chinese Kennel Club CKU.