Vijf tips voor oude honden | Dogzine

Vijf tips voor oude honden

oude hond

Oude honden hebben vaak wat extra zorg nodig en misschien ook een andere aanpak. Dierenarts Mike Hutchinson uit Pittsburg (VS) heeft daar een reeks adviezen voor. Hij zet ze voor Dogzine op een rij.

Om te beginnen, aldus de dokter, is ongeveer 60% van de honden te zwaar. Dat is voor geen enkele hond goed maar zeker niet voor de wat oudere honden: de gewrichten en spieren kunnen minder hebben en dus is een gezond gewicht van groot belang. “Vroeger vonden we een laagje vet een teken van welvaart. Wat we nu weten maar wat veel mensen niet beseffen is dat dunnere honden domweg langer leven. Het kan tot 2 jaar op de levensverwachting schelen als een hond vanaf jong dier goed op gewicht wordt gehouden.”

Dat op gewicht houden gaat samen met de tweede regel: voldoende beweging. Training is belangrijk, aldus de dokter, en niet alleen voor de beweging op zich maar ook vanwege de mentale oefening die het geeft. Nieuwe geuren, ontmoetingen, beweging, al die dingen samen zijn goed voor de fysieke en mentale conditie van een hond.

Regel nummer drie is zorgen voor een goede slaapplek. Dat klinkt misschien vreemd, maar veel honden hebben in het begin van hun leven geen probleem met de koele stenen vloer en misschien gaven ze er zelfs de voorkeur aan, maar oudere honden hebben graag een goed bed of kussen. Vaak wordt ook een stretcher gewaardeerd. Oudere botten en spieren hebben gewoon wat meer comfort nodig.

De vierde regel is een goede voeding. Dokter Hutchinson zweert bij Omega-3 vetzuren uit visolie als toevoeging van de voeding, ongeacht welke voeding dat is. Oudere honden hebben dat nodig, stelt hij. Het zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die een goed effect hebben op hart, hersenen en ogen. Bovendien is het niet alleen goed voor de hersenen, het vermindert vaak de rui. Win-win dus.

De vijfde en laatste regel is waarschijnlijk de simpelste maar ook de meest belangrijke: breng tijd door met je hond. Geef ze aandacht. Je kunt natuurlijk borstelen of spelen, maar ook samen bankhangen is veel waard, want ook dat is aandacht. Ondertussen kun je af en toe een aai geven, hun buik kriebelen of gewoon schouder aan schouder televisie kijken. De aandacht geeft een hond een veilig gevoel, wat stress vermindert en dat is weer goed voor zijn gesteldheid. En veilig oud worden wil iedereen. Dat gun je je oudere hond toch ook?

Wellicht ook interessant

oude hond

Vijf tips voor oude honden

Oude honden hebben vaak wat extra zorg nodig en misschien ook een andere aanpak. Dierenarts Mike Hutchinson uit Pittsburg (VS) heeft daar een reeks adviezen voor.

opstelling

Oudere honden blijken prima computergamers, en het is nog goed voor ze ook.

Je hond op leeftijd een warme bankplek gunnen, en ze daar rustig te laten slapen dag in en dag uit. Het kan, maar voor hem is dat niet het beste.

oudere hond

Pil verlengt leven van honden

Honden zijn vaak onze beste  vrienden. Maar ze hebben een nadeel. Ze leven een stuk korter dan mensen, de gemiddelde hond wordt tussen de 10 en 13 jaar oud.