Vetmedin nu officieel voor MVD | Dogzine

Vetmedin nu officieel voor MVD

vetmedin

Medicijnfabrikant Boehringer Ingelheim heeft de licentie van hun product Vetmedin (pimobendan / benazepril ) in de VS uitgebreid. Na een zeer groot onderzoek in hondencardiologie is de claim voor asymptomatische mitralisklepaandoening toegevoegd, beter bekend als Mitral Valve Disease.

Het hart heeft vier ruimtes, twee boezems en twee kamers. De mitralisklep it tussen de linkerkamer en  linkerboezem. De klep voorkomt het terugvloeien van het bloed bij het rondpompen.  De linkerhartkamer pompt het bloed nadat het in de longen zuurstof heeft meegekregen het lichaam in via de aorta. Mitralisklepinsufficienty ontstaat als de klep verslijt, en gaat lekken.  De aandoening is erfelijk, en kleinere rassen hebben er vaker last van. De Cavalier King Charles bijvoorbeeld staat bekend om het enorm veel vorkomen van deze -potentieel dodelijke- aandoening. Gemiddeld bij alle rassen krijgt 10% van de honden er -meest op latere leeftijd- mee te maken.

Boehringer zelf noemt de resultaten van de studie met Vetmedin "revolutionair"en verwacht dat deze nieuwe behandeling voor veel honden een enorme uitkomst is. Het gebruik van Vetmedin bij honden met kop MVD stelde de symptomen (dus de last van) van MVD met gemiddeld 15 maanden uit,  en zorgde ook voor een langer leven met de aandoening, zonder te veel problemen. Bij honden komt dat neer op 10% van een gemiddeld hondenleven. De kwaliteit van leven, aldus Boehringer, neemt ook toe. In het onderzoek werden 360 honden in 3 klinieken meegenomen, en dat in 11 landen. De resultaten waren zo bemoedigend dat het onderzoek voortijdig werd afgebroken omdat het niet langer verantwoord was om zieke honden (in de placebogroep) Vetmedin te onthouden.

Vetmedin is hiermee de enige geregistreerde medicatie voor asymptomatische MVD bij honden. Het onderzoek werd in oktober vorig jaar al bekend, nu is ook de inschrijving (in de VS) voor deze klacht een feit. 

Wellicht ook interessant

puppy  (foto pixabay)

Zomerpups hebben vaker hart- en vaatziektes

Pups die geboren worden  tijdens de zomermaanden lopen een hoger risico op hart- en vaatziektes, dat blijkt uit een onderzoek dat recent in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports is g

uitlaten

Met hond minder hartproblemen

Vergeet de cholesterolamre producten, neem een hond. Want wie een hond heeft (en alleen woont) loopt maar liefst 36% minder kans op een hartaanval.

kokosnoot

Kokosolie onder vuur voor risico's... Mag de hond het nog?

Kokosolie, niet alleen veel aangeraden als “gezonde” olie voor mensen, met allerlei werkingen (al dan niet terecht), ook voor honden wordt kokosolie vaak aangeraden als basis voor snoepjes, die dan