• Therapeutisch voer: meer eten en toch afvallen

Therapeutisch voer: meer eten en toch afvallen

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Therapeutisch voer: meer eten en toch afvallen

di, 07/23/2019 - 12:32

Voor honden met overgewicht -de helft van alle Nederlandse en Vlaamse huishonden volgens onderzoekers-  komt er wellicht binnenkort een oplossing. Een nieuw soort hondenvoer waardoor ze net zoveel kunnen eten maar toch afvallen. En bovendien (wellicht dankzij) ook langer leven.

Het zijn twee professoren aan het Pennington Biomedical Research Center van de Louisiana State University die een methode voor huisdiervoeding ontwikkelen die onze dieren met overgewicht een kans kan bieden op een langer, gezonder levens - en uiteindelijk moet dit “voer” ook voor mensen beschikbaar komen.

Bijna 60% van de honden en 56% van de katten in Amerika is te dik (dus Nederland valt nog mee…)  Dierenartsen roepen daarom al jaren dat honden meer moeten bewegen en minder eten (en de Amerikanen en Nederlanders ook eigenlijk). Maar de twee professoren pakken het anders aan.

"Vanuit een praktisch standpunt, vanwege het grote aantal honden dat nu lijdt aan obesitas door te veel eten en onvoldoende beweging, zagen we een kans om een ​​therapeutisch dieet te ontwikkelen op basis van de technologie van het implementeren van methioninebeperking in de voeding." Volgens een van de ontwikkelaars, Gettys,  is de huidige methode ideaal voor huisdieren omdat ze al gewend zijn om elke dag exact dezelfde maaltijd te eten.

Het onderzoek achter methioninebeperking in de voeding begon in de vroege jaren ‘90 van de vorige eeuw. En in New York gevestigde onderzoeksgroep publiceerde onderzoek waarin zij ontdekten dat het beperken van methionine in de voeding de levensduur van ratten met ongeveer 25 tot 30% verlengt. Tien jaar later nam de onderzoeksgroep contact op met Gettys om te beginnen met het ontwikkelen van een methode voor therapeutische methioninebeperking voor gebruik in diervoeding en uiteindelijk voor menselijke voeding, waardoor ze hun voedselinname konden verhogen terwijl ze tegelijkertijd afvielen. Meer eten en afvallen dus in feite…


Gettys beschrijft het effect van de methioninebeperking als 'een raadsel op zich':“Wat we hebben vastgesteld, is dat de lever bij deze dieren het tekort aan methionine in de voeding waarneemt. Hierdoor wordt de activiteit van een aantal genen verhoogd waaronder een heel belangrijke: een FGF21 ((fibroblast groeifactor 21). Dit hormoon dat wordt geproduceerd (want dat is “groeifactor 21”) reist naar de hersenen en verhoogt daar de snelheid van energieverbruik. Vet wordt afgebroken, het dier valt af, ondanks het feit dat de eetlust van het dier is toegenomen en het meer voedsel consumeert.

Vanaf juli 2019 zijn Greenway en Gettys bezig met het ontwikkelen van methionine-verarmde soja om deze te gaan gebruiken in hondenvoer. Daarmee worden dan klinische tests gedaan.Zodra de eerste partij soja is geperfectioneerd, zullen de hondenvoeders worden geformuleerd door een extern bedrijf met langdurige banden met de dierenvoedingsindustrie. De klinische proeven zullen naar verwachting drie tot vier maanden duren. "We hebben nog geen studies uitgevoerd bij honden, maar de fundamentele biologie van de regulatie van de hepatische expressie van FGF21 (het doen vrijkomen van de groeifactor in de lever dus), we vertrouwen er dus op dat het hetzelfde zal zijn," aldus Greenway. Voor te dikke katten wordt het lastiger, weliswaar zou dit moeten werken, maar katten zijn veel kieskeuriger eters.

Sowieso wordt het neerzetten van een smakelijke maaltijd, ook voor honden, een aardige uitdaging. De methode vereist de manipulatie van individuele aminozuren, die op zichzelf een bittere en onaantrekkelijke smaak hebben, om de juiste methioninegehalte te bereiken en de aanwas van lichaamsvet te voorkomen. Wellicht lukt het bij honden, maar voordat u zelf aan dit soort afval-maaltijden zult zitten is nog maar de vraag.

Overigens, zo zeggen de onderzoekers wel, voorkomen is altijd beter dan genezen. Veel bewegen en niet te veel eten is de beste oplossing, ook met dit soort therapeutisch voer. Nog een kleine aantekening, methionine valt onder de essentiele aminozuren. Weliswaar is gebleken dat het geen effect heeft op de taurine-inname (en daarmee DCM), maar langdurig eten met een "tekort" aan een essentieel aminozuur kan tot andere problemen leiden.

Voer om af te vallen