Spanje: niet meer showen met gecoupeerde honden | Dogzine

Spanje: niet meer showen met gecoupeerde honden

gecoupeerde dobermann, bron Wiki Commons

Met ingang van 1 februari 2018 is het in Spanje verboden om met honden te showen die gecoupeerde oren of staarten hebben.  Tenminste, voor honden die in Spanje geboren zijn na 1 februari 2018.  Dat heeft de REAL SOCIEDAD CANINA DE ESPAÑA vandaag bekend gemaakt.  Honden die voor die tijd zijn gecoupeerd, honden uit landen waar couperen wel is toegestaan (van de staart) en honden die om medische redenen gecoupeerd zijn (opnieuw alleen de staart) zijn ook na die datum gewoon welkom op shows.  Dat sluit ook aan bij de regelgeving van de FCI. Spanje probeert darmee het couperen –een tamelijk normale actie in Spanje- een halt toe te roepen. In maart vorig jaar nam het Spaanse parlement een wet aan die het couperen van honen aan oren en staart verbood. Wanneer de wet feitelijk effectief geworden is is niet duidelijk.

De wereldwijde kennelunie, FCI, heeft een verbod op het showen van honden met gecoupeerde oren en staarten gelast per 2024, tot die tijd is het in landen waar geen coupeerverbod geldt –of een gedeeltelijk- wel met gecoupeerde honden te showen. Honden uit het buitenland waar geen coupeerverbod geldt mogen in de meeste landen wel showen, slechts een enkel land verbied dat ook.

In Spanje is het coupeerverbod van de RSCE met gemengde  gevoelens ontvangen. Veel Spanjaarden vinden het een slechte zaak dat het verboden wordt, en zien het als een belemmering van hun keuzevrijheid.  Eerder sprak Portugal ook een dergelijk verbod uit (alleen voor oren), maar daar gold geen enkele overgangstermijn, waardoor honden met gecoupeerde oren van het een op het andere moment niet meer konden worden geëxposeerd. Spanje pakt het beter aan met een overgangsperiode.

Sommige mensen menen dat er een run op dierenartsen gaat ontstaan om medische verklaringen voor pups te krijgen –al dan niet legaal-. Anderen overwegen om nesten buiten Spanje geboren te laten worden, in Frankrijk is couperen voor jachthonden bijvoorbeeld nog gewoon toegestaan, Italië kent ook (nog) geen coupeerverbod. In de VS is couperen eerder regel dan uitzondering, net als in sommige Oostbloklanden. In hoeverre de wetgeving daar zal veranderen is af te wachten. 

Wellicht ook interessant

foto via instagram

Rangers-voetballer onder vuur door foto's van gecoupeerde honden

Nadat enkele maanden geleden een voetbalvrouw in Nederland in opspraak kwam wegens de illegale import van Dwergkeeshonden uit het Oostblok, is er nu ook een voetballer onder vuur komen te liggen we

staart

Couperen van werkhonden mag weer in Schotland

Het Schotse parlement beslist begin volgend jaar dat de ban op het couperen van staarten wordt versoepeld.

gecoupeerde hond uit de tweet

Gecoupeerde hond kopen? Doe maar niet, het mag niet namelijk...

Een tweet van 240 tekens, die vervolgens door de landelijke eenheid 144 op facebook wordt gezet, heeft aardig wat stof doen opwaaien.