Sledehondenwedstrijd in de Kuinderbossen | Dogzine

Sledehondenwedstrijd in de Kuinderbossen

eerder in 2016

UPDATE: Wedstrijd afgelast!

In het weekend van 3 en 4 maart 2018 komen sledehondenteams bij elkaar in de Kuinderbossen bij Bant in de Noord-Oostpolder. Het is de tiende keer dat daar een wedstrijd georganiseerd wordt en het belooft weer een heel spektakel te worden. Staatsbosbeheer is gedurende dit weekend groene gastheer.

Zowel op zaterdag als zondag wordt er vanaf 9.30 uur gestart, in diverse klassen, variërend van één hond tot meer dan acht. De grote teams starten als eerste en leggen de langste route af. De sledehonden trekken karren of steps, of lopen samen met de musher (menner van een sledehondenteam) over een afstand van 4 tot 13 km. Er worden zo’n 90 teams verwacht. Rond 14.00 u. zijn alle teams weer terug.
Op zaterdag zijn er om 15.00 u. ook kinderrennen: de jongste mushers laten dan hun kunnen zien.

Karrenwedstrijden, zoals in het Kuinderbos, worden vaak gebruikt als voorbereiding op wedstrijden in de sneeuw. Deze wedstrijd is echter de afsluiting van het sledehondensport seizoen. Aan deze wedstrijd doen onder meer Siberische husky’s, Samojeden, Alaskan Malamutes, Groenlandse honden en Alaskan Husky’s mee. Dit zijn honden die van oudsher in de poolstreken gebruikt worden om de slee te trekken. De honden worden, als zij niet aan de wedstrijd mee doen, aan een stake-out gehouden. Dat is een lange lijn met zijlijntjes waaraan een aantal honden kan worden vastgezet.

De wedstrijd wordt gehouden op en rond Natuurkampeerterrein ‘De Veenkuil’, Hopweg 21, 8314 PX Bant. Bezoekers zijn beide dagen van harte welkom om de wedstrijd te zien en de meer dan 250 honden aan de stake-out te bewonderen. Bezoekers worden vriendelijk verzocht om eigen honden thuis te laten. Op beide dagen is de toegang gratis. Geadviseerd wordt om vroeg te komen.

De wedstrijd in Kuinderbos wordt georganiseerd door de Dutch Allround Sleddog Sports Club (DASSC), een vereniging van mushers die de sledehondensport in al haar variaties beoefent en promoot. Voor informatie over de sledehondensport en wedstrijden kunt u terecht op www.dassc.nl. 


 

Wellicht ook interessant

eerder in 2016

Sledehondenwedstrijd in de Kuinderbossen

UPDATE: Wedstrijd afgelast!

foto Stefan Donker Facebook

Zilver voor Stefan Donker na voortijdig einde WK

De weersomstandigheden, te veel sneeuw, hebben een voortijdig einde gemaakt aan de wereldkampioenschappen voor sledehonden (in de sneeuw) in het Franse Bessans.

sledehonden

Hondenkleding voor extreme kou: de pecker protector

Ondanks dat wij het flink koud vinden, is het in vergelijking met Alaska nog behoorlijk zacht buiten. En Alaska is waar races als de Iditarod en de Yukon Quest plaatsvinden.