Ophef over geschilderde hond voor "dag der doden" | Dogzine

Ophef over geschilderde hond voor "dag der doden"

de hond in kwestie

Andere landen, andere gebruiken, maar toch. In vooral Spaanstalige landen is een storm van verontwaardiging losgebroken over een Mexicaanse vrouw die haar Chihuahua ter ere van de “dag van de doden” (de Mexicaanse variant van Halloween) volledig heeft volgeschilders als een Alebrije. Alebrijes zijn fel gekleurde beelden van fantastische wezens uit de Oaxaca-Mexicaanse volkskunst. De eerste alebrijes zijn, net als de term, bedacht door Pedro Linares López (1906-1992), een poppenmaker uit Mexico-Stad (Federaal District), gespecialiseerd in piñatas, carnavalsmaskers en “Judaspoppen” van papier-maché, die hij verkocht op markten zoals die in La Merced.

Dit specifieke geval, de beschildering van Chihuahua “Valentino” (de naam van de hond) deed zich voor op het Festival Canino del Terror, het hondenhorrorfestival in Merida, Yucatan.  Toen foto’s en een video van het sidderende hondje via social media verspreid werden, kreeg de vrouw een storm van verwensingen en beledigingen over zich heen, omdat ze zich niet zou hebben gerealiseerd wat de verf met de huid en de gezondheid van haar hond zouden doen.

Volgens de eigenaresse was ze op het idee gekomen door de Disney-film “Coco”, die zich o.a. afspeelt in het land der doden. De organisatie van het festival heeft inmiddels hun excuses aangeboden, maar stelde ook dat de eigenaren verantwoordelijk zijn voor hoe ze hun hond aankleden of vermommen. Wel hebben ze de vrouw doorverwezen naar een dierenarts met haar hond. De vrouw zou overigens uit onwetendheid hebben gehandeld, en niet moedwillig de hond hebben proberen te schaden.


 

Wellicht ook interessant

halloween

Halloween met je hond, hoe leuk is dat?

Traditioneel wordt Halloween vooral gevierd in Ierland en Engeland en in de Verenigde Staten en Canada. Maar het komt steeds meer ook in Europa en de populariteit lijkt toe te nemen.

de hond in kwestie

Ophef over geschilderde hond voor "dag der doden"

Andere landen, andere gebruiken, maar toch.