• Oogworm maakt steeds meer slachtoffers onder honden
  • Oogworm maakt steeds meer slachtoffers onder honden

Oogworm maakt steeds meer slachtoffers onder honden

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Oogworm maakt steeds meer slachtoffers onder honden

za, 03/31/2018 - 18:16

Alhoewel het aantal gevallen tot nu toe beperkt is, is de aandoening wel in opmars. Een ooginfectie bij honden, veroorzaakt door wormen. Het gaat dan specifiek om Thelazia callipaeda, een door fruitvliegen overgebrachte worm. De fruitvliegjes voeden zich met traanvocht,waardoor de larven zich kunnen nestelen in de ogen van de hond. De wormpjes zelf, met 4-6 mm lengte, groeien uit de larven. Behalve dat het heel vervelend is voor de hond, is het een zoönose, de wormen kunnen ook mensen besmetten.

Recent waarschuwden dierenartsen in Engeland tegen het oprukkende wormpje, wat vooral wordt “geïmporteerd” uit landen als Italië en Frankrijk. En nu steeds meer honden meegaan op vakantie is opletten gepast. Er zijn in Nederland tot nu toe enkele tientallen gevallen bekend, het merendeel bij uit zuidelijke landen geïmporteerde honden, maar ook –in 2012- bij honden die op vakantie in Zuid Frankrijk waren geweest.

Het wormpje werd voor het eerst ontdekt in de ogen van een hond in China in 1910. In 2000 waren er meer dan 250 gevallen van mensen gemeld in de medische literatuur. Naast de mens, katten en honden, komt de worm ook voor bij wolven, wasbeerhonden, vossen en het konijn.

Symptomen van T. callipaeda-besmetting zijn conjunctivitis, overmatig tranen van de ogen (tranenvloed), visusstoornissen en zweren of littekens op het hoornvlies. In sommige gevallen is het enige symptoom dat de worm het zicht van de gastheer als een "drijver" verduistert. De diagnose wordt gesteld door de volwassen wormen in het oog of de omliggende weefsels te vinden. Menselijke gevallen worden behandeld door simpelweg de wormen te verwijderen. Bij honden werd topisch imidacloprid met moxidectine,] of milbemycine oxime (Interceptor) aanbevolen.

In België zijn tot nu toe twee gevallen van de aandoening bij honden gerapporteerd, beide dieren waren in het zuidwesten van Frankrijk geweest. Daar is de ziekte inmiddels al regelmatig vastgesteld bij honden die nooit in het buitenland zijn geweest, en die gewoon –in dit geval- leven en wonen in de Dordogne. Het vermoeden bestaat dat de aandoening daar is geïntroduceerd via de vos, die uit Noord Italië kwam. Een onderzoek onder dierenartsen in Frankrijk in 2016 liet al bijna 100 gevallen van besmtetting met de worm zien bij honden, ook hier weer vooral in de Dordogne, maar steeds vaker ook in andere regio’s. Ook in Spanje en (vooral het noordoosten) van Portugal is de worm veelvuldig gezien bij honden en bij wilde roofdieren en konijnen.

De meeste -betere- ontwormingsmiddelen bieden en remedie tegen de T. callipaeda-besmetting. Bij het vermoeden van een dergelijke besmetting, raadpleeg de dierenarts en voorkom zoveel mogelijk aanraking met het traanvocht, om kruisbesmetting te voorkomen.