Onderzoek naar voedingssupplementen bij epilepsie in honden | Dogzine

Onderzoek naar voedingssupplementen bij epilepsie in honden

cocosolie

Onderzoekers in het Verenigd Koninkrijk roepen (Engelse) eigenaren van honden met epilepsie op mee te doen in een groot onderzoek naar voedingssupplementen bij epilepsie. Meer specifiek gaat het hier om de zogenaamde MCT's, medium chain tryglyceriden, een olieachtig voedingssupplement dat overwegend, maar niet exclusief, wordt gewonnen uit kokosolie.

Kokosolie, of liever gezegd de MCT's, zijn bij menselijk gebruik al vaker onderzocht.  Zo zouden ze ervoor zorgen dat atleten meer energie en uithoudingsvermogen krijgen, dat "afvallen" makkelijker gaat (met name door het effect van MCT's op vetverbranding), maar de MCT's, die tegenwoordig ook goed "kunstmatig" kunnen worden gemaakt, zouden ook werken bij arteriosclerose, de ziekte van Parkinson, hartaandoeningen, en ook bij epilepsie. De humane vorm dan.

MCT's zijn moleculen met 6-12 koolstofatomen, dus veel minder dan bij de LCT's, die vaak veel meer koolstofatomen (C) hebben.  Dat is de reden dat MCT's sneller worden opgenomen in de bloedbaan, in tegenstelling tot LCT's worden ze al in de maag en darmen opgenomen in de bloedbaan, LCT's worden juist in het lymfestelsel opgenomen. Hierdoor zijn MCT's sneller beschikbaar voor gebruik in het lichaam.  Het lichaam kan er snel energie uit halen.

Naast energie zouden MCT's dus ook bij epilepsie werken. En wel via een zogeheten ketogeen dieet (zie wikipedia).  "Een ketogeen dieet is een streng dieet dat bestaat uit een minimale koolhydraat- en eiwitinname en een verhoogde vetinname. Het wordt gebruikt als een interventie om hardnekkige epilepsie bij kinderen onder controle te krijgen. Een ketogeen dieet bootst de reactie van het lichaam op honger na door gebruik te maken van vet als primaire energiebron bij het ontbreken van een adequate koolhydraatbron in de voeding.

In een normale stofwisseling, zet het lichaam koolhydraten om in glucose, de snelste energiebron voor het lichaam en in de meeste gevallen ook de enige energiebron voor de hersenen. Bij een lege maag kunnen aminozuren geen adequate energiebron voor de hersenen zijn en vetzuren kunnen de bloedhersenbarrière niet passeren. De lever gebruikt de vetzuren om ketonlichamen te maken, die de bloed-hersenbarrière kunnen passeren en als vervanging van glucose als energiebron van de hersenen kunnen dienen.

Het mechanisme achter hoe een toestand van ketose epileptische aanvallen tegenhoudt is niet bekend, maar een theorie is dat ketonen een anti-epileptische werking hebben wanneer ze de bloed- hersenbarrière overschrijden. De effecten van ketose op epileptische aanvallen worden reeds waargenomen sinds dit dieet in de jaren '20 van de vorige eeuw werd geïntroduceerd."

Bij honden is tot nu toe weinig bekend van de werking van MCT's op epilepsie, vandaar dit Engelse onderzoek van de Universiteit van London, gesteund door de American Kennel Club.  Wel is er in de VS meer onderzoek gedaan naar het gebruik van MCT's bij honden. Zo zou het de cognitieve functie van de hond verbeteren, zijn "mentale scherpheid", doordat het een "brandstof voor de hersenen" zou zijn.  Ook zouden honden beter trainbaar zijn en alerter.  Aldus een onderzoek van diervoedingsbedrijf Purina. In de VS heeft Nestle daarom Bright Mind, voor honden boven de zeven jaar, op de markt gebracht. Met MCT's (enriched botanical oil). In Nederland is dit product niet verkrijgbaar.

Amerikaanse voedingsdeskundigen vinden dit wat ver gaan, volgens hen is het toevoegen van een theelepeltje organische, koudgeperste kokosolie  (1 theelepeltje is genoeg voor een hond van ca. 15 kg, omrekenen naar gewicht). prima, en zitten daar dan ook nog andere goede stoffen in, zoals een antimicrobiële stof (antimicrobiële middelen zijn geneesmiddelen die worden gebruikt in de behandeling van infecties veroorzaakt door micro-organismen als bacteriën, virussen en schimmels.)

Voorlopig moeten we wachten op de resultaten van dit onderzoek, iets wat zeker nog een flinke tijd gaat duren. Wie eventueel zelf geïnteresseerd is, overleg altijd met je dierenarts.

Ter illustratie onderstaande commercial van Purina VS. Dogzine ontvangt geen vergoeding voor het plaatsen hiervan.

Wellicht ook interessant

cannabis

CBD- of Cannabisolie, wonderolie of marketingstunt

Hasholie, cannabisolie. Het lijkt alsof het halve internet er vol mee staat.

Dierenarts (stockfoto)

Onderzoek naar kwaliteit van leven en epilepsie bij hondeneigenaren

De Universiteit Utrecht is een onderzoek gestart naar epilepsie bij honden   Het onderzoek spitst zich toe op de kwaliteit van leven voor de hond en de eigenaar en op de dierenarts.