Onderzoek naar mutaties in het DNA van de Cesky Fousek | Dogzine

Onderzoek naar mutaties in het DNA van de Cesky Fousek

By Pleple2000 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1391829

Identificatie van genetische mutaties die ziektes kunnen veroorzaken is nuttig in fokprogramma's die gericht zijn op het verbeteren van de kwaliteiten van een ras. Vooral bij zeldzamere rassen met weinig exemplaren is het zinvol. De Cesky Fousek (CF), ook bekend als de Boheemse Griffon Korthals, is een veelzijdige jachthond die dateert uit de 14e eeuw.

Omdat er geen genetische mutaties in dit ras bekend zijn, hebben de auteurs het DNA van de hond onderzocht op 148 bekende mutaties bij overige rassen. De auteurs vonden daarbij drie dragers van de gemeenschappelijke mutatie die in verband wordt gebracht met degeneratieve myelopathie (DM) en een drager van een mutatie die in verband staat met kleur-verdunningsalopecia (kale plekken) en folliculaire dysplasie. Deze informatie kan worden gebruikt testen te ontwikkelen voor fokkers om de gezondheid van het ras te verbeteren en te voorkomen dat er daadwerkelijk lijders aan deze ziektes in de lijn komen.

De studie demonstreert de bruikbaarheid van genetische screening bij honden, met name die van zeldzame rassen.

Onderzoek: Genetic screening and mutation identification in a rare canine breed, the ceský fousek (Lisa G. Shaffer et.al. 8 september 2016.

Foto: Pleple2000 - Own work, CC BY-SA 3.0

Wellicht ook interessant

krat

Crashtesten: benches en tuig in auto vaak onveilig

Vakantietijd, we nemen de hond mee in de auto naar onze vakantiebestemming. Vaak nemen we de hond mee naar shows, naar het bos of naar het strand.

Door Sisyfus - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7718293

Tweede kamer wil minder bijtincidenten maar is verdeeld over hoe

Dat er iets moet gebeuren aan alle bijtincidenten met "vechthonden", is duidelijk, maar hoe dat moet, daar is de politiek het niet over eens.

Vyguzov facebook

Drie keurmeesters voorlopig geschorst door FCI

De FCI heeft drie keurmeesters met ingang van 1 november aanstaande geschorst. Vanaf dat moment mogen ze op geen enkele door de FCI georganiseerde show meer keuren.