Onderzoek naar kwaliteit van leven en epilepsie bij hondeneigenaren | Dogzine

Onderzoek naar kwaliteit van leven en epilepsie bij hondeneigenaren

Dierenarts (stockfoto)

De Universiteit Utrecht is een onderzoek gestart naar epilepsie bij honden   Het onderzoek spitst zich toe op de kwaliteit van leven voor de hond en de eigenaar en op de dierenarts. Hoe beoordeelt u als eigenaar de kwaliteit van leven van uw hond met epilepsie en wat heeft het voor impact op uzelf? En wat vinden dierenartsen ervan? Hoofdonderzoeker is Paul Mandigers, specialist Interne Geneeskunde en Europees Veterinair Specialist Neurologie.

Epilepsie is het herhaald optreden van toevallen. Meestal komen die aanvallen met een zekere regelmaat van gemiddeld eens per maand. Treden ze vaker op, dan zijn medicijnen noodzakelijk.

Aanvallen ontstaan doordat er in de hersenen bepaalde signalen niet worden afgezwakt. In normale gevallen worden in de hersenen een heleboel signalen ontvangen, verwerkt en verzonden. Het wordt allemaal automatisch in de juiste banen geleid. Als een hond epilepsie heeft, worden de signalen niet allemaal op de juiste manier verwerkt. Ze hopen zich als het ware op en op een bepaald moment komen ze tot een uitbarsting in de vorm van een aanval. De hond zelf merkt daar in principe weinig van. De omgeving des te meer.

Er zijn twee soorten epilepsie, waarvan de eerste soort, primaire epilepsie, erfelijk is. Primaire epilepsie wordt ook wel idiopatische, genetische of 'echte' epilepsie genoemd. De diagnose wordt gesteld door alle andere oorzaken uit te sluiten. Primaire epilepsie ontstaat meestal als de hond een leeftijd heeft tussen 6 maanden en 5 jaar (met een gemiddelde van 3 jaar).

Primaire epilepsie komt regelmatig voor bij de hond (0.5-1.0%). Primaire epilepsie komt zowel voor bij rashonden als bij kruisingen, al zien we het vaker bij bepaalde rassen waaronder de golden retriever, springer spaniël, boxer, border collie, keeshond, Drentsche patrijshond en de Berner sennenhond. Voor enkele rassen is inmiddels bewezen dat de epilepsie erfelijk is. De incidentie per ras varieert enorm. Zo zijn er populaties waarbinnen de incidentie kan oplopen tot wel 17%.

Het is dus ook verstandig met honden die epilepsie hebben niet te fokken. U kunt het beste de fokker (en rasvereniging) van uw hond inschakelen, aangezien het noodzaak kan zijn de lijn waarin de epilepsie voorkomt, geheel van de fok uit te sluiten.

Secundaire epilepsie wordt gekenmerkt door een aanwijsbare oorzaak die voor de aanvallen te vinden is. Er zijn tal van oorzaken voor secundaire epilepsie, waarbij het doel van de behandeling is, de oorzaak weg te nemen, wat echter soms moeilijk is, omdat de oorzaak niet altijd duidelijk is vast te stellen. Lever- en hersenontstekingen zijn de meest voorkomende oorzaken van secundaire epilepsie. Hepato-encefalopathie treedt vaak op bij hele jonge honden (<1 jaar) of oude honden (>6 jaar). Bij de oudere hond wordt hepato-encefalopathie vaak veroorzaakt door acute hepatitis.

Het onderzoek dat nu net is gestart wordt uitgezet bij:

  • Eigenaren van honden met epilepsie die onder behandeling zijn van een eerste lijns dierenarts (dus de gewone dierenarts in dorp of stad)
  • Eigenaren van honden met epilepsie die verwezen zijn naar De Wagenrenk (Paul Mandigers) of de UKG (Neurologie team)
  • Dierenartsen en/of specialisten die zich professioneel bezig houden met de behandeling van epilepsie.

Eigenaren kunnen deelnemen aan het onderzoek via deze link.

De link voor de dierenartsenenquête is deze.

dossier

Wellicht ook interessant

Dierenarts (stockfoto)

Onderzoek naar kwaliteit van leven en epilepsie bij hondeneigenaren

De Universiteit Utrecht is een onderzoek gestart naar epilepsie bij honden   Het onderzoek spitst zich toe op de kwaliteit van leven voor de hond en de eigenaar en op de dierenarts.

rhodesian ridgeback

Gen voor epilepsie bij Rhodesian Ridgeback gelocaliseerd

Veel hondenrassen hebben te maken met epilepsie, een ziekte die via de genen wordt doorgegeven.