Obesitas, artrose en gebitsproblemen grootste bedreiging hondenwelvaart | Dogzine

Obesitas, artrose en gebitsproblemen grootste bedreiging hondenwelvaart

chihuahua met obesitas

Als je kijkt naar de top acht van de meest voorkomende hondenklachten die bij de dierenarts komen, staan er drie met veel impact op het welzijn van honden in die top-8. Tandheelkundige problemen, osteoartritis en zwaarlijvigheid oftewel obesitas. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Britse dierenartsenorganisatie, The Royal Veterinary College.

Het onderzoek werd uitgevoerd door gegevens te analyseren van 455.557 honden, honden die allemaal deelnamen aan het grootschalige registratiesysteem Vetcompass  van de Britse dierenartsen. In dit onderzoek werd de frequentie, ernst en duur van de top-8 aandoeningen nader bekeken, de verstopping van de anaalklieren (anal sac disease), conjunctivitis, tandheelkundige aandoeningen, dermatitis, obesitas, lipomen (kleine tumoren onder de huid), osteoartritis en otitis externa.

De belangrijkste resultaten laten zien dat gebitsproblemen met 9,6% het meest voorkomt (in het VK), gevolgd door obesitas ()5,7%) en anaalklierproblemen (4,5%).  Van gebitsproblemen hebben honden het langst last, driekwart jaar ongeveer, artrose duurde nog net iets langer met 82% van een jaar last van de klachten, obesitas lag op 70% van het jaar. Kijken we naar de ernst van de aandoening is het opnieuw artrose dat ernstig is (13/21), gevolgd door otitis externa en dermatitis met respectievelijk 11 en 10 van 21.

Door de ernst, duur en frequentie samen te nemen komen de onderzoekers tot de conclusie dat dit de aandoeningen met de grootste welvaartseffecten zijn.


 


Overigens zijn bepaalde rassen gevoeliger dan wel ongevoeliger voor de types aandoeningen. Zo zijn bijvoorbeeld de Greyhound, border Terrier, Bichon, Chihuahua, Cavalier King Charles Spaniel, Cocker spaniel, Springer spaniel, Yorkshire terrier, West Highland White terrier en de Jack Russel terrier gevoeliger voor gebitsproblemen. Obesitas komt dan weer vaker voor bij de Beagle, Labrador, Mopshond, Golden retriever, en weer de Bichon, Cavalier King Charles Spaniel , Cocker spaniel, Springer spaniel, West Highland White terrier. Artrose zien we relatief vaak bij de Golden en Labrador retriever, de Rottweiler en de Duitse herder, de Border collie en op nieuw bij de Cavalier King Charles Spaniel.

Volgens hoofdonderzoeker Dan O’Neill is nu eindelijk duidelijk, ondersteund door bewijs, waar dierenartsen hun cliënten (de menselijke dan) vooral op moeten wijzen. Ze moeten zich concentreren op gebitgezondheid, letten op van gewrichtsaandoeningen en speciale aandacht geven aan de conditie van hun honden.

Wellicht ook interessant

Schotse terrier (foto pixabay)

“Hondenrassen sterven uit door designerbreeds”

The Kennel Club in Engeland kondigde op 25 februari 2019 aan dat een nieuw hondenras was toegevoegd aan de “at watch”-lijst.

pups

Britse Kennelclub overweegt registratie van kruisingen

Net als in Nederland, is er ook in Engeland een discussie gaande over de rashondenfokkerij en de rol van de kennelclub hierin.

Michael Cove

Meer regels voor fokkers in Engeland

Vanaf oktober 2018 moeten hondenfokkers in Engeland zich houden aan een heel pakket aan extra regels.