• Nieuw gen voor krulvacht gevonden

Nieuw gen voor krulvacht gevonden

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Nieuw gen voor krulvacht gevonden

do, 02/07/2019 - 15:35

Er kan al verscheidene jaren getest worden op de aanwezigheid van het gen dat krulvacht geeft, maar iedereen met een hond die krullen heeft weet dat het niet zo eenvoudig kan zijn als één gen. Er is enorm veel variatie in krulvacht, van kroeshaar tot losse krul en zelfs golvende vachten komen vaak als krullend uit de testresultaten.

Toen de mutaties op het keratinegen KRT71 indertijd werden gevonden wisten de onderzoekers dan ook direct dat dit slechts een deel van de oplossing was. De onderzoeksgroep van professor Hannes Lohi heeft nu een nieuwe genvariant ontdekt in het KRT71-keratinegen, en onthult ook een steeds complexere genetische structuur achter krullende vachten van honden.
Naast het eventuele belang voor de fokkerij kan deze ontdekking ook belangrijk zijn voor een aantal haar- en vachtproblemen, waarvan men vermoedt dat er een verband is met de aanwezigheid van de krulmutatie. "Krulvacht bij honden is eerder in bepaalde rassen vastgesteld op het KRT71-gen, maar in combinatie met commerciële tests werd vastgesteld dat niet alle gekrulde rassen deze specifieke genvariant droegen. Na onderzoek identificeerden we een nieuwe genvariant in hetzelfde gen, KRT71, in totaal zes verschillende rassen. Onze bevindingen suggereren echter dat zelfs deze twee KRT71-varianten niet alle aspecten van de krullende vacht van honden verklaren", legt projectmedewerker Elina Salmela, PhD uit.
Dit bevestigt dat er zoveel variatie is in krulvachten en verklaart die verschillen ook. Het zou ook heel goed mogelijk kunnen zijn dat sommige rassen meerdere varianten van de mutatie dragen, waardoor er binnen zo’n ras verschillende krultypes voorkomen. De nieuwe variant komt tot uitdrukking in Curly-Coated Retrievers, die alle de variant in kwestie hadden. De variant werd verder gevonden in vijf andere rassen, maar was daar veel zeldzamer. Het ging om de Spaanse waterhond, Ierse terrier, Bichon Frisé, Lagotto Romagnolo en Chesapeake Bay Retriever.

"In het licht van deze resultaten is de genetica van krullende vacht duidelijk complexer dan eerder werd gedacht. Een gen-test die is ontwikkeld op basis van onze bevinding kan fokkers van honden met een krulvacht helpen het vachttype van hun honden nauwkeuriger te voorspellen dan voorheen", aldus universitair onderzoekster Marjo Hytönen, PhD, die aan het hoofd van het project stond.
KRT71 varianten van verschillende rassen zijn ook in verband gebracht met folliculaire dysplasie (afwijkingen in de haarzakjes) en alopecia (kaalheid). Hoewel verder onderzoek nodig is, kan de in dit onderzoek verkregen bevinding ook klinische significantie hebben; verschillende haargroei-afwijkingen die resulteren in alopecia of dunne(re) vacht komen voor bij meer dan 40% van Curly-Coated Retrievers.
"Samen met andere keratinen vormt KRT71 een eiwitnetwerk in de haarfollikel. Bepaalde genvarianten remmen de normale ontwikkeling van het keratinetwerk, wat leidt tot het schaarse haar van de vacht, of kaalheid. Het nieuw geïdentificeerde gendefect bevindt zich in een structureel gevoelig domein in termen van KRT71-functionaliteit, wat zou kunnen verklaren waarom sommige honden die deze variant dragen, haargroeistoornissen hebben. Dit vereist echter verder onderzoek," legt Hytönen uit.

Dezelfde genvariant werd ook onafhankelijk ontdekt door een Zwitserse onderzoeksgroep. In Bern is al enige tijd een verder onderzoek naar de huidproblemen gaande.
De resultaten van beide groepen werden maandag gepubliceerd in het tijdschrift Animal Genetics.

 

bron

Bron Bern

Bron Finland