Niet-rashonden laten zich keuren op IJsselshow | Dogzine

Niet-rashonden laten zich keuren op IJsselshow

poster

Een primeur in de Nederlandse kynologie, tijdens een internationale CACIB-show zijn ook niet-rashonden en niet-stamboomhonden welkom voor een optreden in de ring, met keurrapport. Het begrip "all breeds show"krijgt daarmee eindelijk de volle betekenis.  Iedere hond, van look-a-like tot niet in Nederland erkende rashond, van vuilisbakkie tot oepsnestje,  ze mogen allemaal voorgebracht worden waarna oud-Raad van Beheer-voorzitter Gerard Jipping een oordeel zal vellen. Maar hoe zit het in elkaar. Dogzine sprak KC Zwolle-voorzitter Richard Wisman.

Dat dit soort honden nu gekeurd mag worden is een noviteit, maar niet eentje zonder slag of stoot. Zwolle  wilde dit al langer organiseren, maar kreeg tot nu toe geen toestemming van de Raad van Beheer. Tot nu toe, want er is speciaal dispensatie verleend aan de organisatie om ook deze honden te mogen keuren. "Kijk, het overgrote deel van de honden in Nederland, ook op de KC's, zijn geen rashonden, geen stamboomhonden. Om die mensen ook te interesseren in de kynologie doen we dit" vertelt Wisman.

Natuurlijk, er worden geen CAC's uitgedeeld, er worden geen Best In Groep-verkiezingen gehouden, de eigenaren krijgen alleen een keurraport voor de hond. "In de kynologie kennen we twee theoretische opleidingen, en dan Exterieur en Beweging, wie dat doet, weet hoe een hond in elkaar hoort te zitten, hoe het gangwerk hoort te zijn, ook zonder de rasspecifieke kenmerken" zegt Wisman. De honden worden dus gekeurd aan de hand van de E&B-hond, op gangwerk, bespiering, lichaamsbouw. Niet op rasspecifieke eigenschappen als kleur, vacht of schedelvorm.

De IJsselshow in Zwolle, wel vaker plek voor noviteiten, heeft daarmee een unicum in handen, maar hoopt dat het hier niet bij gaat blijven. "Want…", zo zegt Wisman, "het gaat niet om Zwolle, het gaat om de honden, het gaat om de kynologie".

Niet-rashonden kunnen zich inschrijven tegen betaling van 20 euro op de IJsselshow op 7 oktober. En ook mensen met wel-rashonden met stamboom zijn welkom, voor hen is er het complete bekende programma met binnen- en buitenlandse keurmeesters. 

Wellicht ook interessant

shepherd

Britse Duitse Herderclubs in protest

De Britse Kennel Club heeft onlangs een online opleiding voor keurmeesters opgezet en niemand mag het ras keuren voordat het bijbehorende certificaat is gehaald.

afbeelding van nationale op Facebook

"Nationale" en Clubmatch NKC afgelast door tekort aan inschrijvingen

De Nationale Kampioenschapskeuring Nederlandse Hondenrassen, gepland op 25 juni 2017 in Zwolle, gaat niet door. Dat maakt de organisatie bekend op de website.

winnaar kerstshow

Wijchen, sfeervol honds begin van de kerst

Het afgelopen weekeinde werd weer de traditionele Kerstshow gehouden, in de kynologische wereld nog altijd bekend als "Wijghen", ondanks dat de show er al jaren niet meer wordt gehouden.