Minister en Kamer in de clinch over stroomband | Dogzine

Minister en Kamer in de clinch over stroomband

Minister Schouten (screenshot)

Tijdens het halfjaarlijkse overleg tussen minister Schouten van Landbouw en de kamer bleken veel partijen de mening van Schouten over de stroomband, eerder het verbieden van de stroomband, niet te delen. Zelfs de Berner Sennenhond van SGP-kamerlid Bischop zou voorstander zijn van een anti-blafband, zo liet het kamerlid doorschemeren. Schouten heeft recent het voorstel aangepast waardoor trainen of werken met stroombanden, E-collars, uitsluitend is voorbehouden voor oorlogsmissies waarbij het maken van geluid niet mogelijk is op vijandelijk terrein. Hondentrainers en hondenscholen mogen geen gebruik meer maken van stroombanden. “Nee, er komt geen uitzondering, hondentrainers hebben ook een leven gehad voordat de stroomband bestond” aldus de minister.

Het zijn vooral Weverling van de VVD, van Martels van het CDA en Bischop van de SGP die het moeilijk hebben met het verbod op de stroomband. Volgens de Kamerleden is de wetenschappelijke onderbouwing van het verbod te mager, en zou het welzijnseffect  op de honden reuze meevallen. Bischop vreest dat honden weer massaal aan de ketting worden gelegd als de stroomband wordt verboden. Want een stroomband zou de hond juist beschermen, ook tegen het overreden worden. “Daar waar hond niet goed opgevoed wordt moet je de stroomhalsband gebruiken..  deze staat immers niet permanent op stroom. Zie het als schrikdraad bij jongvee” zo meent de SGP-volksvertegenwoordiger.

Schouten houdt echter vast aan haar voorstel. “Ook de politie stopt met het gebruik van stroombanden” vertelt ze, positief trainen werkt prima. En ook de minister heeft een jeugdvoorbeeld van haar oma die keurig gezag over de honden had zonder stroombanden, en herder Astor die ook zonder elektriciteit kon worden gecorrigeerd.

Van Martels wil dat de minister verder Europa in kijkt. In Vlaanderen heeft de Vlaamse Raad voor dierenwelzijn de stroomband niet willen veroordelen. Dus minister, kijk naar België. Van Martels vergeet daarbij dat zowel het gebruik als de verkoop in o.a. Engeland en Duitsland, eveneens buurlanden, wel volledig verboden is, net als in Noorwegen, Denemarken, Finland en Oostenrijk. Maar Kamerleden lijken vaker matig geïnformeerd. Zo brengt Futselaar (SP) het als nieuws dat in Zweden er “gele lintjes” zijn om aan te geven dat honden beter niet benaderd kunnen worden. Klopt, maar de gele botjes, gele lintjes, yellow ribbons etc. zijn al jarenlang bekend in veel meer landen, al is dat helaas nog niet bij het hele grote publiek. Of bij Kamerleden.


 

 


Dion Graus

Behalve de stroombanden maakt Dion Graus van de PVV zich ernstige zorgen om het verdwijnen van de elite-eenheid van de NVWA, het Team Dierenwelzijn.  “Die moet in zijn huidige vorm behouden blijven, en niet worden opgedeeld waarna mensen er uit worden gebonjourd” meent Graus.  “Ze zijn binnen de NVWA het best functionerende team, ze pakken de hufters aan.” De PVV wil dan ook de toezegging van Schouten dat het team blijft bestaan, maar zover gaat Schouten niet.  Wel laat ze weten dat er geen onomkeerbare besluiten mogen worden genomen voordat het organisatieonderzoek dat door 2Solve wordt uitgevoerd goed is doorgesproken.

Ook de Hoogrisicohonden komen weer aan bod, maar hier wordt slechts een herhaling van zetten besproken. De SGP pleit opnieuw voor verplichte cursussen voor bepaalde rassen, maar Schouten houdt vast aan de conclusies van het Davalon-onderzoek waarin staat dat ras niet gekoppeld is aan bijtincidenten qua frequentie, en elke hond potentieel gevaarlijk is. De minister wil niet de indruk wekken dat bepaalde rassen hoogrisico zijn en andere niet.

Dion Graus pleit verder voor één nationale databank voor chipregistratie, en onmiddellijke toegang daartoe voor opsporingsdiensten van politie. Want die blijken in ons land geen toegang te krijgen tot (bepaalde) databanken, waardoor opsporing van dierenbeulen als bijvoorbeeld de eigenaren van Batman, de onlangs dood aangetroffen hond, niet kunnen worden opgespoord. Ook wil Graus meer aandacht voor het Veterinair Forensisch Team, dat zaken oppakt waar het LED (Landelijk Expertiseteam Dierenmishandeling) er simpelweg te lang, langer dan twee weken, over doet. Het VFT werkt bovendien onbezoldigd.

Wellicht ook interessant

Carola Schouten

PvdA en D66 willen alle hoogrisicohonden verbieden

Als het aan de PvdA en D66 ligt, komt er een totaalverbod op fokken, importeren en houden van hoogrisicohonden.

Diensthund der Bereitschaftspolizei Würzburg

Stroombanden, geen verbod op verkoop en wet weer uitgesteld

Minister Carola Schouten van dierenwelzijn is geschokt over de praktijken bij politiehondenscholen, zoals deze te zien waren in de TV-uitzending van “Rambam”.