Miniatuurschnautzer heeft genetische aanleg voor kanker | Dogzine

Miniatuurschnautzer heeft genetische aanleg voor kanker

Schnautzer, stockfoto

In een nieuw onderzoek is bewijs gevonden van genetische overerving van histiocitische sarcomen, een bepaalde vorm van kanker, bij de miniatuurschnautzer. Tot nu toe was de genetische aanleg voor deze ziekte niet bekend bij de miniatuurschnauzer, alhoewel andere rassen zoals de Berner Sennenhond, Rottweiler, Flatcoated Retriever en Labrador Retriever wel deze genetische dispositie kennen. In andere rassen komt de aandoening sporadisch voor.

Bij deze kankervariant worden de histiocyten, een bepaalde witte bloedcel, aangetast. De tumor is zonder uitzondering kwaadaardig. Doordat de tumor in cellen zit die zich door het lichaam verspreiden, kan de tumor weliswaar lokaal voorkomen, de (voor)poten zijn een van de meest voorkomende plekken, maar is een verspreiding door het hele lichaam eveneens veel voorkomend. Als de tumor lokaal voorkomt kan amputatie van het getroffen deel, de poot dus, redelijk goede resultaten geven, bij een door het lichaam uitgezaaide variant zijn de vooruitzichten ronduit slecht, veel honden overlijden binnen een paar maanden tot een jaar.

Symptomen van de ziekte zijn meestal lastig te bepalen. Als de variant vooral lokaal zit in de ledematen wordt de hond vaak lam, bij metastase door het hele lichaam komen lethargie en, zeker als de ziekte in de longen zit, ademhalingsproblemen voor. Een definitieve diagnose kan meestal alleen door celonderzoek met weefselkweek worden vastgesteld, helaas is de aandoening dan meestal al te ver gevorderd en is therapie beperkt tot palliatieve zorg.

Bij de miniatuurschnautzer was er tot nu toe geen aanleiding om van genetische overerving uit te gaan. In dit onderzoek bleek echter dat er een groter aantal honden van dit ras met deze aandoening in ziekenhuizen werd opgenomen dan statistisch gezien te verwachten was. Bij stamboomanalyse van de veertien honden in dit onderzoek bleek een gedeelte ook daadwerkelijk dezelfde voorouder te hebben.

Welke genen, naast omgevingsfactoren, verantwoordelijk zijn voor de ziekte is nog niet bekend. 

Wellicht ook interessant

Katy Tang (foto Facebook)

Tekort aan asielhonden dreigt door "Adopt don't shop"-beweging in VS

Het gemeentebestuur van San Francisco heeft besloten dat dierenwinkels niet langer pups mogen verkopen, en alleen nog maar honden mogen verkopen die uit de zogenaamde "shelters" komen, de hondenasi

jack russell - stockfoto

Meer angst en agressie na castratie

Veel eigenaren laten hun hond "helpen". Een eufemisme voor een castratie.

voedingssupplement

Zin en onzin van voedingssupplementen bij gewrichtsproblemen

Gewrichtsproblemen, iets wat we liever niet bij onze honden zien. En als ze er wel last van krijgen, doen we alles en meer om het te verhelpen dan wel zo dragelijk mogelijk te maken.