Mantelzorg voor terminaal dier valt baasjes zwaar | Dogzine

Mantelzorg voor terminaal dier valt baasjes zwaar

zieke hond

Een huisdier  in huis voelt voor veel mensen aan als een familielid. Maar. zo blijkt uit recent onderzoek, het gaat verder. Mantelzorger zijn voor je terminaal zieke hond of kat zorgt voor stress, angstgevoelens en kan tot een depressie leiden.

Want, zo schrijft het blad Veterinary Record, de "verzorgerslast" die mensen treft die voor een ernstig ziek familielid, een kind of ouder of partner, zorgen, strektb zich ook uit tot de verzorging van onze zieke vierpotige familieleden. Het onderzoek is een van de eerste op het gebed van de last die mensen ondergaan wanner zo proberen om te gaan met de zorg voor een ernstig ziek huisdier.

119 eigenaren van een ernstig ziek dier werden vergeleken met 119 eigenaren van gezonde huisdieren door de Universiteit van Kent, Ohio (USA). Alle deelnemers werden via Social Media opgeroepen. Alle deelnemers vulden vragenlijsten in waardoor de onderzoekers inzicht kregen in de psychische staat van de diereigenaren.  Gekeken werd naar het niveau van angst, depressie en stress.

En daar vonden de onderzoekers inderdaad dat eigenaren van doodzieke dieren veel hoger scoorden op stress-gerelateerde topics en angst en depressie dan de eigenaren van kerngezonde huisdiergenoten.  Ook gaven de zieke-dieren-baasjes aan dat de kwaliteit van leven achterbeelf, bij henzelf, iets wat gemeten werd aan de mate van plezier die ze in alledaagse activiteiten beleefden. Ook hun eigen stemming, gezondheid en het plezier dat ze beleefden aan un relatie werd meegenomen, en scoorde veel lager.

Volgens het blad zouden deze resultaten ook af kunnen stralen op mensen die in dierenartsenpraktijken werken.  Vooral het omgaan met de eigenaren van zieke dieren zou erg stressvol zijn. Niet voor niets -zo blijkt uit ander onderzoek- is het aantal gevallen van suïcide (zelfmoord) onder dierenartsen hoog, een van de meest getroffen beroepsgroepen.  “The emotional labor of veterinary medicine is significant; much of this emotional labor is related to client interactions, which can be particularly intense surrounding serious or terminal illness.”

Volgens de onderzoekers zou het onderdeel "omgaan met eigenaren van ernstig zieke dieren" ook meer nadruk moeten krijgen in de opleiding tot dierenarts. Bij humane artsen is deze "zorg rondom palliatieve zorg" een vast onderdeel, bij dierenartsen is dit nog onderbelicht. Oftewel, leer het slecht-nieuwsgesprek, en het omgaan met, eigenaren…

Het onderzoek werd uitgevoerd door Mary Beth Spitznagel, neuropsychologe aan Kent State University. Haar interesse in het onderwerp is niet vreemd, ze maakte zelf een zware periode door toen haar eigen hond 'Allo' op sterven lag. Haar blog daarover geeft meer achtergronden. 

Wellicht ook interessant

ziek

Doorbetaald verlof bij zieke hond, in Italië kan het

Betaald verlof als je hond ziek is?  In Italië heeft een hondeneigenaar het tot het gerechtshof uitgevochten en gelijk gekregen.

hondenbak

Rauw vlees is ziekmakend… ja, soms

Net zo voorspelbaar als de discussies rondom Zwarte Piet en vuurwerk is die rondom vers voeren en brokken, elk jaar duikt de discussie wel weer op.

foto reconstructie hond, museum Bonn

We zorgen al 14.000 jaar voor onze zieke hond

Er wordt heel veel gezegd over de band tussen mens en hond. Mogelijk de twee meest verbonden diersoorten. Een band die al heel lang terug gaat, want honden en mensen leven al heel lang samen.