• Logeerpartijtje helpt asielhonden te ontstressen

Logeerpartijtje helpt asielhonden te ontstressen

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Logeerpartijtje helpt asielhonden te ontstressen

za, 04/21/2018 - 18:34

Honden in asiels, vaak staan ze stijf van de stress, en hoezeer medewerkers hun best ook doen, er is maar een beperkte tijd. Amerikaans onderzoek biedt een opvallende manier aan om honden in asiels wat uit die stress-situatie te halen.. laat de honden een nachtje per week, of misschien zelfs een weekeinde, logeren bij een hondenliefhebber  thuis.

Lisa Gunter, doctoraalstudente aan de Canine Science Collaboratory van de Universiteit van Arizona deed vorig jaar al onderzoek naar het effect van een nachtje logeren voor asielhonden.

Gunter keek naar het logeerprogramma van Best Friends, waar bezoekers, die een week vrijwilligervakantie nemen om in het grote asiel te werken, een hond voor de nacht mee naar hun hotelkamer kunnen brengen. De vraag die ze had was: is hun gedrag tijdens het logeren voorspelbaar?

"We wilden zien hoe een nacht buiten het asiel de honden zou helpen, hoe hun gedrag daar is," zei Gunter. "Kun je zo het gedrag na adoptie voorspellen? “

Gunter heeft niveaus van cortisol gemeten, een normaal hormoon dat een maat voor stress is. Ze nam ook een gedragsfoto van elke hond en stelde vragen zoals: Hoe is hij aan de leiband? Hoe is hij wanneer hij een andere hond ziet? Hoe is hij als je in zijn kennel komt?

"We zagen dat een nachtje buiten het asiel hun cortisol aanzienlijk verminderde," zei Gunter. "Toen ze de volgende dag terugkwamen, bleef het langere tijd lager." Verlaagde stressniveaus zouden de hond in staat kunnen stellen zich natuurlijker te gedragen, waardoor mensen een beter zicht krijgen op de ware persoonlijkheid van de hond. De onderzoekers namen op drie tijdstippen cortisolmonsters af: de hond bij het asiel, de hond bij het logeerpartijtje en de hond terug in het asiel. Gunter was verrast. "Toen we zagen dat de cortisol in één nacht significant was afgenomen, was dat best spannend, we dachten niet dat alleen een avondje uit een verschil zou maken."

De mensen die een hond mee naar huis namen voor een logeerpartij vertelden ook dat nadat de hond ging liggen, hij onmiddellijk in een lange, rustige slaap viel. "Is slaap mogelijk een onderdeel van hun welzijn?"vroeg Gunter zich af,  "Een goede, ononderbroken slaap kan een mechanisme  zijn waardoor het stresshormoon vermindert."  De honden krijgen tijdens het logeren een goede nachtrust, iets wat ze niet in het asiel kunnen krijgen omdat ze veel luidruchtige buren hebben. "

Gunter heeft heel recent een tweede onderzoek gedaan, als follow-up. Dat was een uitrol op grotere schaal van de eerdere studie. Deze keer brachten honden twee nachten buiten het asiel in het huis van een vrijwillige pleegouder door en werden hun cortisolspiegels gemeten voordat ze het asiel verlieten, op elke dag van hun afwezigheid en twee dagen nadat ze terugkwamen in het asiel.

Onderzoekers wilden het  cortisolniveau na twee dagen bekijken omdat er na het eerste onderzoek enige bezorgdheid was dat na de logeerpartij de stress van de hond kan toenemen na meerdere dagen terug in het asiel,  vanwege de schok van een paar dagen weg en dan toch terug moeten keren. "Sommige mensen hadden zoiets van," Nou ja, ze gaan tijd doorbrengen in een huis, maar dan moeten ze terug komen! "" zei Gunter.

Gunter en haar team ontdekten echter dat twee dagen na de interventie de cortisolgehaltes van de honden niet hoger waren dan voordat ze het asiel voor de logeerpartij verlieten. En elke keer vonden ze verminderingen in cortisolgehaltes tijdens de logeerpartij.

"Onze interpretatie is dat deze logeerpartijtjes een soort weekeinde zijn van de werkweek," meent Gunter. "Het neemt niet alle stress van de hond weg, maar het laat ze naar een huis gaan, een adempauze nemen, rusten en opladen. En dan komen ze terug naar het asiel, klaar om hun gouden mand te vinden.” Wel beveelt Gunter aan om ook in de asiels het  -zeker qua geluid- rustiger te maken voor de honden.