Labradors en Golden retrievers gezocht voor onderzoek naar jeuk | Dogzine

Labradors en Golden retrievers gezocht voor onderzoek naar jeuk

labrador, stockfoto

Heeft u een Labrador of Golden Retriever met stamboom, en is hij ouder dan drie jaar? Dan wil de Universiteit van Nottingham graag dat u meedoet aan een onderzoek naar atopische dermatitis, oftewel huidallergie. Het ItchyDog-project (Jeukhondenproject) werd dit weekeinde op Crufts gelanceerd. Het onderzoek kan geheel online gedaan worden, en is qua vragenlijst niet beperkt tot het Verenigd Koninkrijk.

Het doel van het project is om de mogelijke genetische en omgevingsfactoren die bij honden atopische dermatitis veroorzaken te onderzoeken en om een strategie te vinden om het aantal honden dat getroffen wordt door de ziekte terug te dringen. De onderzoekers vragen de eigenaars om online deel te nemen, zelfs als hun hond al een jeukprobleem heeft.

Onderzoekster Dr Naomi Harvey: "We weten dat ten minste 10 procent van de honden last heeft van langdurige huidallergieën, dat kan een ernstige impact hebben op hun leven en op het leven van de eigenaren in de omgang met de hond . We willen nu gegevens verzamelen over zowel atopische (jeuk) en niet-atopische (niet-jeukende) honden in deze rassen, zodat we kunnen kijken naar de verschillen tussen hen op een genetische, milieu- en gedragsniveau om ons te helpen beter inzicht in de oorzaken en gevolgen van de de ziekte te krijgen.

Alleen raszuivere Labradors en Golden Retrievers, in de leeftijd van drie jaar en ouder, kunnen worden geregistreerd bij het project." Deelnemen aan het onderzoek kan door het invullen van een online enquête na het registreren van uw hond op de website van het Itchy Dog Project. De enquête vraagt naar de gezondheid en levensstijl van uw hond en duurt 10 minuten (in het Engels). Een link naar een tweede onderzoek over het gedrag van uw hond wordt dan per e-mail aan de deelnemers toegezonden en duurt 15 minuten om in te vullen.

Aanmelden kan hier.


Wellicht ook interessant

circulaire fci

Schorsing Mechelse Herders opgeheven door FCI

Het onderzoek naar vermeende stamboomfraude met Mechelse Herders is afgerond. Er is geen enkel bewijs van fraude gevonden, aldus een van de eigenaren.

man en hond, stockfoto

Psychotherapie: beter resultaat als je hond mee gaat

Mensen die psychotherapie ondergaan presteren beter als hun eigen hond erbij is. Dat blijkt uit onderzoek van het  Universiteitsziekenhuis van Regensburg, Duitsland.

Lhasa Apso wint in Den Bosch

Erepodium-ambitie, neem een Lhasa Apso of Bearded Collie

Wie regelmatig een hondenshow in Nederland bezoekt, kent het gevoel. Elke keer lijken het weer dezelfde rassen die het erepodium bij “Best in Show” bevolken.