Kwispellezen, een leesmethode met honden | Dogzine

Kwispellezen, een leesmethode met honden

hond voorlezen

Moeite met lezen is iets dat veel voorkomt. Bij kinderen zijn er al talloze methodes geprobeerd en de ene werkt beter dan de andere.
Hulphond Nederland heeft nu samen met Bibliotheek Midden-Brabant een nieuwe methode ontwikkeld die heel succesvol lijkt te zijn: kwispellezen.
In 2017 vond een pilot plaats van deze methode die buitengewoon succesvol bleek. Het principe is simpel: het kind leest voor aan een hond. De hond luistert aandachtig, en zal zich er begrijpelijkerwijze niet aan storen als het wat haperend is allemaal. Ook fouten storen een hond niet. Om die redenen heeft het voorlezende kind een succeservaring en dat blijkt buitengewoon stimulerend te zijn. Kinderen voelen zich minder onzeker en door de wederzijdse aandacht voelt het kind zich gewaardeerd. Bovendien kunnen zij iets dat de hond niet kan: lezen.

Het succes is niet nieuw: onderzoeken wezen al eerder uit dat voorlezen aan een levend dier effectief is, het werkt beter dan voorlezen aan een knuffel, en ook beter dan voorlezen aan een ouder of ander kind. Een hond motiveert sterk: hij is wel aandachtig maar geeft geen commentaar. De honden die dit doen zijn allemaal opgeleide en gecertificeerde hulphonden: ze kunnen dus best wat. Nouja, behalve lezen dus.

Stichting Hulphond heeft samen met Bibliotheek Midden-Brabant de ambitie dit project uit te breiden: 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben namelijk moeite met lezen en dat aantal wil men graag terugdringen. Steun is daarom altijd welkom. Meer informatie over dit project is te lezen op de website van de Bibliotheek Midden-Brabant. 


 

Wellicht ook interessant

sting

For the love of dog, will someone please read to Sting?

Bij hondennieuws horen soms ook gewoon feelgood-verhalen. Soms lijken we te vergeten dat honden gewoon heerlijk lieve dieren zijn waarvan er heel veel een goed leven hebben.

hond voorlezen

Kwispellezen, een leesmethode met honden

Moeite met lezen is iets dat veel voorkomt. Bij kinderen zijn er al talloze methodes geprobeerd en de ene werkt beter dan de andere.