Illegale puppy-importeur in België krijgt forse straf | Dogzine

Illegale puppy-importeur in België krijgt forse straf

Acantus (foto Google Streetview)

Een hondenhandelaar en –fokker uit België die jarenlang illegale pups uit het Oostblok verkocht is door het Belgische Openbaar Ministerie ongewoon streng gestraft. Zes maanden cel voorwaardelijk en 300.000 euro winst werd verbeurd verklaard. Ook kreeg de man een boete van 6.000 euro. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

"De feiten zijn bijzonder ernstig. Uit louter winstbejag heeft beklaagde vele kopers en hondenliefhebbers misleid en bovendien de gezondheid van jonge dieren op ernstige wijze in gevaar gebracht. Zijn gedrag kan maatschappelijk gezien niet getolereerd worden en verdient een zware straf." klinkt het bij het Openbaar Ministerie.

Hondenfokkerij Acantus in Oudenburg staat al veel langer bekend als broodfokker die honden onder slechte omstandigheden houdt. In 2004 worden er op het forum van Radar (Tros) al zaken gemeld, in 2010 zijn tal van verwijzingen te vinden naar Acantus met vermelding van zeer slechte omstandigheden.

bericht2014
Bericht over inval in 2014

De huidige zaak ging aan het rollen toen het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) in 2012 lucht kreeg van de illegale import van puppy's uit Slovakije door de 60-jarige eigenaar van Acanthus. Hij zou volgens de aanklacht meer dan 2.000 pups illegaal uit Slovakije hebben gehaald. De man kon geen papieren, gezondheidscertificaten of aankoopfacturen voorleggen. Wel beschikten de honden over een Belgisch paspoort, waarop stond dat de dieren op 5 oktober 2012 gevaccineerd waren in ons land. Uit zijn eigen verklaringen bleek echter dat hij de pups pas op 9 oktober 2012 ging halen in het Oostblok.

Verder bleek dat de man al jarenlang bezig was met de malafide praktijken en op verschillende tijdstippen illegale puppy's liet overkomen om verder te verkopen.

Een grondige inspectie bracht de volledige fraude in kaart tussen 2008 en 2012. De eigenaar verklaarde nog voor 2012 nooit honden te hebben geïmporteerd, maar nepverkopen op zijn computer te hebben gezet om zijn overspel te verbergen. Uiteindelijk werd de illegale import van 1300 pups bewezen geacht.

Acantus is overigens nog steeds in bedrijf. “Bij ons zijn beide ouders steeds aanwezig en kunt U kennis maken met beide ouders zo heeft U een beter beeld van hoe de door U gekozen pup er zal uitzien. Bovendien bestaat bij ons de mogelijkheid om een puppy te kiezen terwijl ze nog bij de moeder in hun nestje liggen (…) Het ACANTUS-team wordt verder aangevuld door vrijwilligers met extreme voorliefde voor honden.” Zo meldt de website. Het gastenboek kent uiteraard alleen positieve verhalen, maar wordt –zo blijkt uit andere berichten-  vooraf gemodereerd. 

dossier

Wellicht ook interessant

rechtbank

In beslag genomen "vechthonden" mogen alsnog worden ingeslapen

Zestien van de vijfentwintig honden die  in oktober vorig jaar in beslag werden genomen bij een inval in een huis in Amersfoort, Soest en Zeist, mogen alsnog worden afgemaakt.

hond op het ijs (stockfoto)

Sneeuw en ijs, denk aan de pootjes

We krijgen weer even een opleving van de winter, in het noorden en oosten van het land is het al "wit", mogelijk volgt de rest van het land ook. En, zeker tot het weekeinde gaat het vriezen.

wasbeerhond

Exoten in opkomst: wasbeerhond gevaarlijker dan wasbeer

Een multiculturele samenleving is in de natuur meestal verre van goed. Maar toch lijken we daar steeds meer mee te maken te krijgen.