Honden weten of iemand deugt | Dogzine

Honden weten of iemand deugt

hond

Dat is wat een nieuw onderzoek beweert.

Dat baby's al in staat zijn te interpreteren of mensen schadelijke bedoelingen hebben was al bekend: ze reageren naar aanleiding van interacties met derden. Bijzonder, maar het riep de vraag op of dieren dat ook kunnen. En dan met name honden, die een bijzondere band met de mens heten te hebben.

Dat honden veel meer begrijpen dan er lang werd gedacht was al eerder aangetoond: gezichtsuitdrukkingen worden onderscheiden en geïnterpreteerd, net zoals mensen dat onderling kunnen. Niet zo gek als je je realiseert dat honden via lichaamstaal communiceren.
Honden herkennen verdriet, vreugde en boosheid en kunnen daar prima op reageren. 
Maar dergelijke onderzoeken roepen de vraag op of honden ook mensen met een verkeerde intentie kunnen herkennen zonder dat er een boos gezicht bijhoort, dat is de vraag die dergelijke onderzoeken oproepen. Hiervoor werden nieuwe testen bedacht.

Er werd een onderzoek gedaan waarbij een eigenaar met zijn hond en twee medewerkers waren. De eigenaar had een blik en kreeg dat niet open. Hij vroeg hulp aan een van de medewerkers. De medewerker kon het blik wel openen.
De hond observeerde dit geheel en nam na afloop lekkers aan van zijn eigenaar en van de medewerker.

Vervolgens kwam er weer een blik, dat de eigenaar weer niet open kreeg. De eigenaar vroeg weer hulp, maar deze keer kreeg hij dat niet. De medewerker weigerde de hulp. De tweede medewerker keek toe en was neutraal.
Nadat het blik uiteindelijk toch open was kwam er weer lekkers voor de hond. De hond nam dat wel aan van zijn eigenaar maar niet van de medewerker die hulp had geweigerd. Van de neutrale eigenaar werd wel wat geaccepteerd.
Hieruit kan worden geconstateerd dat honden reageren op de signalen die mensen onderling afgeven en op de stress-signalen van de ene mens naar een ander.

Uit deze onderzoeken mag geconstateerd worden dat honden in staat zijn zelf hun conclusies te te trekken naar aanleiding van het gedrag van mensen.
En dat verklaart dan weer dat honden soms negatief reageren op mensen die voor zover de eigenaar weet geen aanleiding geeft.
De onderzoekers constateerden dat de reacties van honden blijkbaar betrouwbaarder zijn dan veel mensen denken.
De onderzoeken zijn gedaan op basis van interacties bij mensen, waarbij honden dus prima bleken te kunnen observeren.
Iets dat hondeneigenaren natuurlijk al veel langer weten; honden hebben over het algemeen een prima reden als ze iemand niet vertrouwen.


 

 

Wellicht ook interessant

grommende hond

Gromt je hond? Je begrijpt hem beter dan je denkt

Mensen blijken best wel in staat te zijn om de basisemoties van hun hond te begrijpen, alhoewel vrouwen wat beter daarin zijn dan mannen.

etende hond (foto pixabay.com)

Ongelukkige honden eten uit stress en emotie

We voelen ons verdrietig, gestrest, ongelukkig, en we rennen naar de vriezer voor een grote bak vanille-ijs, of eten een complete doos bonbons leeg.

mlem

Mlem, voor als je boos bent

Als je in een enorm rothumeur bent, en je komt je beste vriend tegen, zou die dan ongecontroleerd zijn of haar mond gaan lopen aflikken in de hoop je te troosten?