Honden dan toch slimmer dan katten...? | Dogzine

Honden dan toch slimmer dan katten...?

hond en cat

Een kleine overwinning voor hondenmensen ten opzichte van kattenmensen, een nieuw onderzoek toont aan dat hondenhersenen beter geschikt zijn voor nadenken, plannen en gedrag aanleren. Of, in iets technischer termen, de cerebrale cortex (hersenschors) van honden bevat bijna tweemaal zoveel neuronen als die van katten. Al eerder was bekend dat de hoeveelheid neuronen rechtstreeks met cognitieve mogelijkheden in verband stond, met intelligentie dus. Dit onderzoek is recent gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers of Neuroanatomy.

Een groep onderzoekers onder leiding van Suzana Herculano-Houzel, universitair hoofddocent psychologie en biologische wetenschappen aan de Vanderbilt University, de neuronale dichtheid en hersenafmetingen van verschillende carnivorens, een klasse van zoogdieren die veel roofdieren omhelst,t - samen met enkele omnivoren en en enkele herbivoren. Carbivoren, zo stellen de onderzoekers, moeten namelijk slim zijn om hun vaak grotere prooi te slim af te zijn en dus te overleven door de prooi te vangen, wat mogelijk wijst op een hoger aantal neuronen en dus hogere intelligentie bij carnivoren.

De onderzoekers onderzochten de hersenen van acht zoogdieren: katten, honden, beren, leeuwen, hyena's, fretten, mangoesten en wasberen. Ze ontdekten dat de dieren met grotere hersenen ook vaak meer neuronen hadden, net als niet-carnivoren - een gelijkenis die suggereert dat carnivoren toch niet zo anders zijn dan de rest van het dierenrijk.

Ook bleek dat, naast het feit dat honden bijna tweemaal zoveel corticale neuronen hadden dan katten - 530 miljoen in vergelijking met 250 miljoen - bruine beren net zoveel neuronen als katten hadden, ondanks het duidelijke verschil in grootte. Wasberen hadden daarentegen veel meer neuronen dan hun kleine hersengrootte doet vermoeden.

Een golden retriever die werd bestudeerd had de meest corticale neuronen van allemaal, 627 miljoen. Toch denken de onderzoekers nniet dat hiermee echt het pleit over de intelligentie van honden en katten beslecht is.

“While our finding of larger numbers of cortical neurons in dogs than in cats may confirm anecdotal perceptions of dog owners and animal trainers as well as unpublished reports that dogs are easier to train and therefore ‘more intelligent,’ cat owners would probably protest, and rightly so,” schrijven ze.

“Any argument about their cognitive capabilities at this point will be largely a matter of opinion until direct, systematic comparisons of cognitive capacity are performed across these and other species.” 

Wellicht ook interessant

vriendjes

Als kat en hond; is gedrag naar katten voorspelbaar?

Als kat en hond...   Meestal een uitspraak die beweert dat er doorlopend een flinke ruzie is. Katten en honden gaan immers niet met elkaar?

kat

Hondenmensen hebben meer vrienden dan kattenmensen

Hondenmensen hebben meer Facebook-vrienden dan kattenmensen. Dat blijkt uit een onderzoek van Facebook zelf.

hond en kat als goede vrienden

Hond en kat, levert dat nu echt vaak problemen op?

Leven als kat en hond, simpelweg een gezegde dat betekent dat je op zijn zachtst gezegd niet echt met elkaar overweg kunt.