Hartworm, dreiging inmiddels door heel Europa | Dogzine

Hartworm, dreiging inmiddels door heel Europa

verspreidingsgebied en levenscyclus hartworm

Dirofilaria immitis heet hij, de belangrijkste hartworm in Europa. Hij zorg steeds vaker voor problemen.
Onder de lijn Parijs-Milaan vinden we deze worm overal, met de grootste risico’s in vochtige (rivier)gebieden. Maar inmiddels is geen enkel deel van Europa nog vrij van deze nare parasiet.

De besmetting bij honden vindt plaats wanneer ze worden gestoken door bepaalde muggensoorten. Dat verklaart direct waarom vochtige gebieden een hoger risico zijn; muggen planten zich voort in stilstaand water. De larfjes van deze hartworm, microfilariën geheten, kruipen vrij snel de kleinere en daarna de grotere bloedvaten in en verplaatsen zich zo door het lichaam. Hun einddoel is hart en longen. Binnen enkele maanden kunnen de onschuldig ogende larfjes uitgroeien tot wormen van meer dan 20 centimeter lang.
Ze produceren nieuwe larfjes en zorgen bovendien voor behoorlijk ernstige klachten. Een volgende mug die prikt kan bovendien een larfje uit het bloed opnemen en zo de besmetting weer doorgeven.

Bij het doden van hartwormen, wat natuurlijk is wat er bij een ontdekte besmetting gebeurt, kunnen resten van de wormen in de bloedbaan een embolie (prop) veroorzaken, met alle schade en gevolgen van dien. Er kunnen blokkades optreden en een infarct kan het gevolg zijn. Dat is de reden dat bij bestrijding van een besmetting tevens strikte rust wordt voorgeschreven; opwinding kan funest zijn tijdens het “opruimingsproces”.

In gebieden waarvan bekend is dat er hartwormbesmetting dreigt is preventieve behandeling dan ook aan te bevelen. Beter voorkomen dan genezen, want genezen valt bij hartworm vaak niet mee!

dossier

Wellicht ook interessant

hond in mand

Onzichtbaar opereren

Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery is een operatietechniek die wordt afgekort als “NOTES”.

labradoodle

Niet zo anti-allergisch als gedacht

Jarenlang werd er gezegd dat de zogenaamde “antiallergische honden” zo goed werden verdragen door hun speciale vacht: ze verharen niet en verliezen minder huidschilfers.

vogelgriep

Vogelgriep - geen speurevenementen in januari 2017

Nog steeds zijn er meldingen van vogelgriep in Nederland.