Hartworm, dreiging inmiddels door heel Europa | Dogzine

Hartworm, dreiging inmiddels door heel Europa

verspreidingsgebied en levenscyclus hartworm

Dirofilaria immitis heet hij, de belangrijkste hartworm in Europa. Hij zorg steeds vaker voor problemen.
Onder de lijn Parijs-Milaan vinden we deze worm overal, met de grootste risico’s in vochtige (rivier)gebieden. Maar inmiddels is geen enkel deel van Europa nog vrij van deze nare parasiet.

De besmetting bij honden vindt plaats wanneer ze worden gestoken door bepaalde muggensoorten. Dat verklaart direct waarom vochtige gebieden een hoger risico zijn; muggen planten zich voort in stilstaand water. De larfjes van deze hartworm, microfilariën geheten, kruipen vrij snel de kleinere en daarna de grotere bloedvaten in en verplaatsen zich zo door het lichaam. Hun einddoel is hart en longen. Binnen enkele maanden kunnen de onschuldig ogende larfjes uitgroeien tot wormen van meer dan 20 centimeter lang.
Ze produceren nieuwe larfjes en zorgen bovendien voor behoorlijk ernstige klachten. Een volgende mug die prikt kan bovendien een larfje uit het bloed opnemen en zo de besmetting weer doorgeven.

Bij het doden van hartwormen, wat natuurlijk is wat er bij een ontdekte besmetting gebeurt, kunnen resten van de wormen in de bloedbaan een embolie (prop) veroorzaken, met alle schade en gevolgen van dien. Er kunnen blokkades optreden en een infarct kan het gevolg zijn. Dat is de reden dat bij bestrijding van een besmetting tevens strikte rust wordt voorgeschreven; opwinding kan funest zijn tijdens het “opruimingsproces”.

In gebieden waarvan bekend is dat er hartwormbesmetting dreigt is preventieve behandeling dan ook aan te bevelen. Beter voorkomen dan genezen, want genezen valt bij hartworm vaak niet mee!

dossier

Wellicht ook interessant

Naaktslakken

Franse hartworm: slakkenplaag groot risico voor gezondheid van je hond

De overvloedige regenval van de laatste weken heeft overal gezorgd voor een ware slakkenplaag. zowel slakken met huisje als zonder huisje zijn en masse aanwezig in tuinen, veldjes enzovoort.

loulou

Pup van 9 maanden overleed aan hartworm

Er wordt vaak nonchalant gedaan over ontwormen, maar oplettendheid is geboden. Dat blijkt uit het trieste verhaal van Loulou, dat we van de eigenaar mogen delen:

verspreidingsgebied en levenscyclus hartworm

Hartworm, dreiging inmiddels door heel Europa

Dirofilaria immitis heet hij, de belangrijkste hartworm in Europa. Hij zorg steeds vaker voor problemen.