Grootste onderzoek naar kanker-vaccin bij honden ooit in nieuwe fase | Dogzine

Grootste onderzoek naar kanker-vaccin bij honden ooit in nieuwe fase

screenshot onderzoek

Kanker bij honden, het is een veel voorkomende doodsoorzaak. En niet alleen bij honden. Aan de Arizona State University zijn onderzoekers daarom al jaren bezig met de ontwikkeling van een vaccin tegen kanker. Een gift van ruim 6 miljoen dollar van het “Open Philantropy  Project” maakt het doorgaan met dit onderzoek mogelijk. Het gaat om het grootste onderzoek naar interventie bij kanker bij honden ooit uitgevoerd.

In totaal zullen rond de 800 honden, gewone huishonden, deelnemen in het onderzoek.  Wat overigens een onzekere uitkomst kent, en daardoor risicovol is. Opvallend is vooral dat het om een vaccin gaat tegen zo goed als alle kankervarianten, tot nu toe nam men aan dat elke kankervariant uniek is. Maar het team van onderzoeker Johnson ontdekte een speciale manier om tumor-antigenen te ontdekken die bij elke vorm van kanker lijken te werken, en die vormen de belangrijkste werkstoffen in het vaccin. Het vaccin is al op effectiviteit bij muizen getst, en de veiligheid bij het gebruik bij honden is ook al vastgesteld. Uiteindelijk willen de onderzoekers het vaccin doorontwikkelen voor gebruik bij mensen. Omdat het immuunsysteem bij honden vergelijkbaar werkt  als bij ons mensen, wordt het onderzoek gedaan. Doordat honden een korter leven hebben als mensen, kan al binnen een jaar of vijf de effectiviteit worden aangetoond, bij humaan onderzoek zou dat 15 tot 20 jaar duren.

Tijdens het onderzoek worden gewone huishonden gebruikt die –behalve bij korte medische onderzoeken- gewoon bij hun eigenaren thuis leven. Het onderzoek is placebo-gecontroleerd, de helft van de  honden krijgt dus een niet-werkende stof. Op die manier wordt duidelijk of het vaccin echt tegen kanker beschermt. Als dat zo is zou het vaccin straks bij de geringste tekenen van kanker aan honden gegeven kunnen worden om zo de ziekte te bestrijden. En uiteindelijk dus ook aan mensen. Een bijkomend voordeel, het vaccin is relatief goedkoop en zou, ook in zijn humane vorm, voor iedereen ter wereld gewon bereikbar kunnen zijn qua kosten. Tegen de hoge zorgkosten van kankerverpleging nu. 

Wellicht ook interessant

T-cellen (bron Elias)

Kankervaccin voor honden ook effectief bij kinderen met glioblastoom?

De statistieken zijn grimmig: Ongeveer 60 tot 70 procent van de kinderen die glioblastoma hebben, een hersentumor, hebben een levensverwachting van hooguit twee jaar.

osteosarcoom

Vaccin tegen botkanker blijkt effectiever dan chemotherapie

Onderzoekers  van de Universiteit van Missouri hebben geholpen bij de ontwikkeling van een patiëntspecifieke behandeling met precisiemedicatie voor botkanker bij honden.

Teske

Kankerspecialist Teske krijgt Zweeds eredoctoraat

Professor Erik Teske van de Universiteit Utrecht krijgt een eredoctoraat van de Swedish University of Agricultural Sciences in Zweden.