Een op de tien honden onder medische behandeling na sterilisatie | Dogzine

Een op de tien honden onder medische behandeling na sterilisatie

castratie, oude foto

Het castreren van een hond, in het geval van een teef het weghalen van de voortplantingsorganen, staat bekend als een relatief veilige ingreep.  Toch blijkt uit een benchmarkonderzoek in het Verenigd Koninkrijk dat bijna 10% van de honden die de ingreep ondergaat, daarna “abnormaliteiten” krijgt die nadere medische behandeling of zelfs een nieuwe operatie nodig heeft. Het is in het onderzoek niet duidelijk of ook de laparoscopische sterilisatie daarbij is inbegrepen.  Bij nog eens 10% van de honden worden na de operatie abnormaliteiten (dit wordt verder niet uitgesplitst in het verhaal) gevonden die geen verdere medische behandeling nodig hebben. Het rsico op overlijden na de behandeling is zeer gering, 0,1% van de honden overlijdt aan de gevolgen van de ingreep. De data werden verzameld aan de hand van meer dan 32.000 geregistreerde behandelingen. 75% Van de honden kreeg nergens last van.

Vooral complicaties na “spaying”, het weghalen van eierstokken en baarmoeder kwamen vaker voor, na castratie –waarmee hier de behandeling van reuen werd bedoeld, was het aantal abnormaliteiten die medische behandeling vereisten  minder. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat het aantal problemen bij katten na castratie/sterilisatie lager ligt als bij honden.  De cijfers worden al enige tijd gevolgd, en er is geen toe- of afname te zien gedurende de laatste jaren, dus nieuwere methodes geven geen ander beeld.

Bij teven ligt het aantal abnormaliteiten na “spaying” zonder behandeling op 13,2%, 11,8% had medische behandeling nodig, nog eens 1,1% een nieuwe operatie, 0,2% van de teven overleed. Bij de castraties waren die getallen respectievelijk  11,4%, 9,3%, 0,7% en 0,1%. Het aantal castraties en spayings was grofweg gelijk, elk bij rond de 8600 honden.

De bechmarking wordt uitgevoerd door VetAudit.


 


 

Wellicht ook interessant

jack russell - stockfoto

Meer angst en agressie na castratie

Veel eigenaren laten hun hond "helpen". Een eufemisme voor een castratie.

hond en pup

Castratie, soms wel, soms niet beter...

De voor- en nadelen van castratie blijven de wetenschap boeien. Zeker in de Verenigde Staten, waar castratie op jonge leeftijd eerder regel dan uitzondering is, 83% van de honden is "geholpen".

reu

Onderzoek bij 15.000 honden: castratie helpt niet bij agressie

Gedragsproblemen bij de hond. Niet lang geleden was bijna de standaardoplossing “castreren”.